Professor: Film om terror er menneskelig bearbejdning

Skrevet af admin

21/08/2015

Dagens topnyheder

Når Zentropa nu er gået i gang med en spillefilm om skudattentaterne i København 14. og 15. februar i år, er det en naturlig måde at bearbejde et samfundstraume på.

Det mener professor fra Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet, Ib Bondebjerg.

Og det ser han intet problem i.

- Vi laver film om det, der skræmmer os, og det, vi har svært ved at forstå. Nyheder er én ting, men fiktionen får os til at komme tættere på følelsesmæssigt, siger Ib Bondebjerg.

Han siger, at fiktionen i mange tilfælde kan få os til at forstå ting bedre, end nyheder og fakta kan.

- Vi kommer længere ind, og det er netop i det rum, at vi opnår en anden forståelse. Jeg synes, at man beskriver det mere og forsøger at forstå det lidt bedre, siger Ib Bondebjerg.

Det Jødiske Samfund har været ude at kritisere den kommende Zentropa-film for at komme for hurtigt efter hændelserne og for at forsøge at sympatisere med gerningsmanden Omar El-Hussein.

Men den kritik kan Ib Bondebjerg ikke erklære sig enig i.

- Det kan godt blive ubehageligt, og man kommer tæt på. Men hvis man gør det for at skabe forståelse, er alle parter vel interesserede i det - også selvom det kan gøre ondt, afslutter han.

Den kommende film kommer til at hedde "Lukkede øjne", og den har Manyar Parwani som instruktør.

Den skal filmatisere de skudattentater, hvor Omar El-Hussein dræbte to civile og sårede seks betjente.

Det skete under to skudepisoder - én ved Krudttønden på Østerbro og én ved synagogen i Krystalgade. Herefter fulgte en heftig jagt på gerningsmanden, der blev skudt og dræbt.

/ritzau/