Professor: Flygtninge vil blive fængslet i Eritrea

Skrevet af admin

01/12/2014

Dagens topnyheder

Langt størstedelen af de 2200 personer fra Eritrea, der i år har søgt asyl i Danmark, vil være i stor fare, hvis de vender hjem til det lille østafrikanske land.

Det fastslår Gaim Kibreab, der er professor ved London South Bank University, og som søndag har trukket sit navn tilbage fra Udlændingestyrelsens Eritrea-rapport, fordi han føler sig "misbrugt" og "forrådt".

Rapporten konkluderer - på baggrund af udtalelser fra Gaim Kibreab - at asylansøgere med et såkaldt angrebrev og en ekstra skat på to procent af årsindkomsten frit kan rejse hjem, selvom de er deserteret fra hæren.

Men det er ganske enkelt ikke rigtigt, fastslår professoren.

- Du kan være 100 procent sikker på, at de fleste af flygtningene fra Eritrea ville være i fare, hvis de vendte tilbage. Der vil være enkelte undtagelser, hvis de eksempelvis har gode forbindelser til regeringen. Men langt de fleste vil formentlig blive fængslet, siger professoren til Ritzau.

Han forklarer, at mange flygtninge fra Eritrea har forladt landet, fordi de ikke ønsker at tjene i hæren, og at det anses for at være landsforræderi.

- Jeg kender kun til to eller tre personer, der er vendt hjem, uden at det har fået konsekvenser. Det drejer sig om personer, der har fået dansk statsborgerskab, og som har gode forbindelser til regeringen i Eritrea.

- Det drejer sig altså ikke om flygtninge og asylansøgere. De vil i langt de fleste tilfælde blive fængslet og torteret, fastslår professoren.

I det hele taget er Gaim Kibreab chokeret over, hvordan de danske myndigheder har fortolket hans budskaber.

- De har ikke fejlciteret mig, men de har klippet i mine budskaber og sat dem ind i forkerte sammenhænge for at styrke deres synspunkter. De har udeladt så mange ting og brugt så mange anonyme kilder.

- Jeg ville dumpe rapporten, hvis det var en førsteårsstuderende, der havde afleveret den til mig, siger professoren.

I sommeren 2014 oplevede Danmark en meget pludselig stigning i antallet af asylansøgere fra Eritrea.

Det var på den baggrund, at Udlændingestyrelsen tidligere på året begav sig ud på en såkaldt "fact finding mission" for at vurdere, hvor stabil situationen i Eritrea er, og om nogle af de mange asylansøgere kunne vende hjem, selvom de har søgt asyl i Danmark.

/ritzau/