Professor: Fogh har været stærk i Nato

Skrevet af admin

04/09/2014

Dagens topnyheder

Allerede inden tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen torsdag eftermiddag byder forsvarsalliancens ledere velkommen til topmøde i Wales, er succesen hjemme og eftermælet sikret.

Det konstaterer en amerikansk professor, der har fulgt Fogh tæt under hans fem år som leder af Nato.

- Det er hans tredje topmøde nu, og ved hvert af topmøderne har han været med til at skabe store aftaler. Det kan man godt sige allerede nu.

- Hans eftermæle bliver præget af succesfulde topmøder, siger Ryan Hendrickson, der er professor i politik ved Eastern Illinois University i USA.

Lissabontopmødet i 2010, som var Foghs første, gav Nato et nyt strategisk koncept.

Chicago-topmødet i 2012 grundlagde en ny samarbejdsform – smart defence – for at få mere forsvar ud af færre penge ved i langt højere grad at få medlemslandene til at samarbejde om våben, udstyr og projekter.

Og ved topmødet torsdag-fredag i Wales bliver det store, konkrete resultat, at Natos hurtige udrykningsstyrke, NRF, får en ny såkaldt "spydspids", der skal gøre det muligt for forsvarsalliancen at sende en fortrop af soldater ud til konfliktområder i løbet af bare 48 timer.

Det er en klar konsekvens af konflikten i Ukraine.

- Det er noget af en bedrift og en diplomatisk sejr for ham. Generalsekretæren vil typisk have været involveret i at få sådan en type aftale på plads, så det får ham til at se rigtig godt ud på det her topmøde.

- Det er til at tage og føle på, siger Hendrickson.

- Der er jo masser af kritik af, at Nato ikke kan handle. At Nato er irrelevant. Men det falmer lidt, når man enes om udrykningsstyrkens spydspids, mener den amerikanske professor.

Hendrickson har tidligere været kritisk over for Anders Fogh Rasmussen.

Dels fordi han begyndte karrieren i Nato med at lægge sig ud med ambassadørerne og embedsværket i Bruxelles.

Og dels fordi hans meget aktive brug af sociale medier med selfies på Facebook og videoblogs og gennemfotograferede løbeture vakte opsigt.

- Han har været noget af en enspænder, ja. Og han har sommetider provokeret folk. Men han har skabt mere politisk manøvrerum for generalsekretæren. For fire år siden troede jeg aldrig, jeg ville sige det. Men han har været en stærk generalsekretær, siger Ryan Hendrickson.

/ritzau/