Professor: Helt uholdbart med øv-dage

Det mener professor Flemming Ibsen fra Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet, efter at Berlingske de seneste dage har afdækket, at der i 20-40 daginstitutioner i København tilsyneladende findes en kultur, hvor det er accepteret, at det pædagogiske personale ringer og siger, de har en øv-dag.

»Hvis det er blevet en del af kulturen, kan det blive vanskeligt at gøre op med det,« siger Flemming Ibsen.

Han har aldrig set eller hørt om overenskomster, hvor det at have en øv-dag er accepteret af ledelsen.

»Jeg er mildt sagt forundret over, at en sådan ordning kan fungere. Det betyder jo også, at kollegerne skal arbejde hurtigere, når nogen melder øv-dag,« siger Flemming Ibsen.

Men helt grundlæggende kan ordningen med øv-dage ikke indføres i overenskomster og arbejdstidsaftaler.

»Det er helt uholdbart. Du kan ikke have en ordning, hvor man har noget så udefinerbart som en øv-dag. Sygdom er et nogenlunde objektivt begreb. Det er en øv-dag ikke,« siger Flemming Ibsen, der mener, at øv-dage strider imod »enhver form for etik og god arbejdsmoral«.

»Du kan have regler om fleksibilitet og afspadsering, men hvis alle bare kunne sige, at nu har de en øv-dag, så ville det hele bryde sammen,« siger Flemming Ibsen.

Han mener, at øv-dagene også samfundsøkonomisk set er en rigtig dårlig forretning.

»Det øger fraværet og mindsker arbejdsudbuddet,« siger Flemming Ibsen.

Midt- og Vestsjællands Politi indførte sidste år et forsøg med lovlige øv-dage, som medarbejderne dog selv skulle betale. Ordningen blev dog afskaffet efter et halvt år. Der var ganske enkelt for få, der benyttede muligheden for en fridag med kort varsel.

»Jeg tror, at det sted, hvor der kan være størst behov for sådan en øv-dag, er i vores beredskaber. Men vores folk ved jo godt, at hvis de tager fri, er der andre, der skal komme og tage deres vagt. Derfor tror jeg simpelthen, at de er så samvittighedsfulde, at situationen virkelig skal være graverende, før man vil gøre brug af ordningen,« siger sektionsleder ved HR-afdelingen ved Midt- og Vestsjællands Politi, Stella Østerhaab, til BT.

Københavns Kommune har nu iværksat en undersøgelse af, hvor mange institutioner, der tolererer øv-dage. I mellemtiden skyder de Konservative i Københavns Borgerrepræsentation med skarpt efter børne- og ungdomsborgmester Anne Vang (S) og overborgmester Frank Jensen (S).

»Det er en falliterklæring for Socialdemokraterne, at de har ladet stå til så mange år. Vi andre har sagt i lang tid, at sygefraværet er for højt, men man har bare sunget med på den sang, at det skyldes dårligt arbejdsmiljø. Problemet er, at Socialdemokraterne er for meget fagforening og for lidt arbejdsgivere,« siger den konservative leder i borgerrepræsentationen, Rasmus Jarlov.

Overborgmester Frank Jensen (S) har kaldt kulturen med øv-dage for »uacceptabel«, og han fastslår, at han er klar til at fyre ledere, der har accepteret øv-dage.

»Jeg tror, at lederne har forstået dette utvetydige signal. Har de ikke det, skal de finde et andet sted at arbejde,« siger han til b.dk.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip