Professor i demens: Løfter falder på et tørt sted

Uanset hvem der rykker ind i Statsministeriet i slutningen af denne uge, kan demente og deres pårørende se frem til, at der skal mere fokus på den voksende sygdom.

Og det glæder leder af Nationalt Videnscenter for Demens, professor overlæge Gunhild Waldemar.

- Demente er en svag gruppe, som ikke har mulighed for at sætte sig selv på dagsordenen, og derfor er opmærksomheden velkommen, siger hun til Ritzau.

Her tre dage før valget lover både rød og blå blok, at indsatsen skal forbedres blandt andet med flere demensboliger, bedre uddannet personale og hjælp til de pårørende.

- Demens er desværre en sygdom, der rammer stadigt flere, og derfor er det nødvendigt med en større indsats.

- Jeg mener ikke, at vi kan være den behandling, vi giver i dag, bekendt, siger økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) til Ritzau, mens det fra Lars Løkke Rasmussen lyder:

- Demens er en stor folkesygdom og nok en smule overset. Derfor vil vi styrke indsatsen, siger han til Politiken.

Ifølge Gunhild Waldemar er der nok at bruge pengene på.

Især er der behov for en national handleplan, der samler ansvaret for behandlingen. Det vil gøre det lettere for de ramte og deres familier at finde ud af, hvor de skal søge hjælp.

- Der er mange aktører på det her område, og der er brug for, at indsatsen koordineres. Det skal være nemmere for de demente at finde ud, hvem der har ansvaret for deres behandling, siger Gunhild Waldemar.

Desuden skal der bruges flere ressourcer på forskning, der kan forhindre sygdommen i at udvikle sig.

- Hvis vi kunne bremse sygdommen, inden den udvikler sig så alvorligt, at den syge skal på plejehjem, så ville det være fantastisk både for de syge og deres pårørende, men også for samfundsøkonomien.

Indtil forskerne er så langt, gælder det om at sikre bedre vilkår både for dem, der stadig kan bo hjemme og dem, der skal på plejehjem:

- Der er i høj grad brug for viden hos de personer, der arbejder med demente. Ikke kun på plejehjemmene, men også blandt praktiserende læger, siger Gunhild Waldemar.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip