Professor: Ingen grund til at gå i sort over sygehusenes spareplaner

Skrevet af admin

21/08/2015

Mest læste i dag

Den økonomiaftale, som regeringen og Danske Regioner blev enige om torsdag aften, er på ingen måde generøs. Men alligevel er der ingen grund til at frygte så voldsomme besparelser, som regionerne nu lægger op til.

Sådan lyder vurderingen fra professor Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet, der er ekspert i sundhedsøkonomi.

- Aftalen dækker stort set kun de forventede merudgifter til medicin. Men det fremgår klart af aftaleteksten, at der kommer mere i forbindelse med finansloven, siger Kjeld Møller Pedersen.

- I den forstand er der ikke grund til, at nogen på nuværende tidspunkt går i sort.

Regeringen og regionerne er blevet enige om at tilføre sundhedsvæsnet 1,5 milliarder kroner ekstra næste år.

Forud for forhandlingerne havde regionernes formand, Bent Hansen (S), gjort det klart, at der var brug for to milliarder kroner alene for at undgå besparelser.

Det er især stigende udgifter til sygehusmedicin, der presser regionernes budgetter, men der er også flere og flere danskere, der kommer i forbindelse med sygehusvæsnet, blandt andet fordi der bliver flere ældre, og der bliver screenet for flere sygdomme.

Det får nu regionerne til på stribe at melde ud, at økonomiaftalen betyder sparerunder.

- Regionerne skal lave budgetter nu, og det er svært for dem at budgettere med en joker, når de ikke ved, hvor meget der kommer i forbindelse med finansloven, forklarer Kjeld Møller Pedersen.

- Så på den ene side er det ok, at regionerne melder sådan ud nu. På den anden side er det lige så sikkert, at det ikke går helt så galt.

Da finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) præsenterede aftalen med regionerne sagde han, at aftalen repræsenterer "første halvleg".

Og regeringens støttepart, Dansk Folkeparti, der formentlig får en afgørende rolle i finanslovforhandlingerne og har sundhed højt på prioriteringslisten, ser gode muligheder for at få flere penge til sundhedsvæsnet.

- Der er ikke noget, der er nemt, heller ikke med den økonomi der er til stede, men det virker da som om finansministeren er klar til at gå i den retning, siger finansordfører René Christensen (DF).

/ritzau/