Professor: Jeg havde et fint forhold til Penkowa

Forhenværende institutleder Albert Gjedde havde ingen horn i siden på den svindeltiltalte hjerneforsker Milena Penkowa. Det forklarede den tidligere chef for Institut for Neurovidenskab på Københavns Universitet fredag i Københavns Byret.

At dømme ud fra Milena Penkowas kropssprog under afhøringen af professoren havde hun dog en helt anden opfattelse af deres relation, som hun selv tidligere fredag beskrev som "et modsætningsforhold".

- Vi havde et udmærket samarbejde efter min opfattelse, indtil sagen med Dansk Selskab for Neurovidenskab begyndte. Derefter fik vores forhold en anden karakter, fortæller Albert Gjedde fredag fra vidneskranken.

Han henviser til en sag, hvor Penkowa i december 2010 blev dømt for underslæb begået mod selskabet, og som ikke har noget at gøre med den aktuelle straffesag.

Den sag, som behandles i øjeblikket handler om dokumentfalsk. Anklagemyndigheden mener, at Penkowa har brugt fire forfalskede dokumenter til at vildlede ledelsen på Københavns Universitet tilbage i 2003.

Dokumenterne har hun brugt til bevise redeligheden i en række rotteforsøg udført i slutning af 90'erne, mener anklagemyndigheden.

Milena Penkowa fortalte tidligere fredag, at hun tilbage i 2011 selv - via sin advokat - bad politiet om en ransagning af sine arbejdsredskaber og -papirer på universitetet.

- Jeg var bange for, at bevismaterialer skulle forsvinde. Ikke mindst i lyset af, at man sætter anklageren (Gjedde, red.) til at vogte over bevismaterialerne. Det hører ikke hjemme i et retssamfund, lød det fra Penkowa.

Milena Penkowa omtaler Albert Gjedde som "anklageren", fordi han i 2010 anmeldte hende til Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed i en sag, som i 2012 endte med, at Penkowa i to tilfælde fik kritik for uredelighed.

Under afhøringen af Gjedde sad Penkowa flere gange og rystede på hovedet, mens hun rynkede panden, smilede påtaget og rynkede panden. Derudover rodede hun uafladeligt i sine papirer og kom med små bemærkninger til sin forsvarer.

Hun var så urolig at retsformand Karen Duus Mathiesen med hård stemmeføring valgte at bede Penkowa forholde sig i ro under afhøringen.

Penkowa afviser at have forfalsket dokumenterne i sagen.

/ritzau/

Dagens Gossip