Professor: Lavere selskabsskat rykker ikke

Danmark kommer ikke til at svømme over i nye arbejdspladser og investeringer, selvom selskabsskatten bliver sænket fra 25 til 22 procent, som TV 2 søndag erfarer, at regeringen har til hensigt.

Sådan lyder vurderingen fra Søren Bo Nielsen, professor ved Økonomisk Institut på Copenhagen Business School.

- Man bør lige prøve at se, hvem, der betaler selskabsskatten, i øjeblikket. I virkeligheden er det sådan, at industrien står for en ret lille del af den samlede selskabsskattebetaling, siger han til Ritzau og fortsætter:

- De store bidragydere er Nordsø-sektoren og den finansielle sektor. Så den lettelse, som industrien vil kunne gøre sig forhåbninger om, er - målt i kroner og ører - temmelig beskeden.

TV 2 Nyhederne erfarer ud over lempelsen på selskabsskatten, at både bankerne og Dansk Undergrunds Consortium (DUC), der står for olieudvinding i Nordsøen, fortsat vil skulle betale det samme til staten.

Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank alligevel, ser mere positivt på regeringens forslag.

- Efter vores opfattelse giver en lavere selskabsskat god mening. Lavere selskabsskab giver et større incitament til at investere, siger han.

Han henviser både til udenlandske virksomheder, der kan have interesse i at investere i danske virksomheder - og danske virksomheders eget øgede råderum til at investere.

Dog er han enig i, at lempelsen ikke alene kan sætte gang i en optur for jobkurven i Danmark.

- Den lavere selskabsskat kommer ikke til at revolutionere dansk økonomi - dertil er lettelsen for lille, men det er et skridt i den rigtige retning, siger han.

Ifølge en analyse, der blev bragt i Ugebrevet A4 i januar, vil en generel lettelse af selskabsskatten især komme kreditforeninger og andre i finansbranchen til gode.

I forbindelse med analysen vurderede flere eksperter, at en lempelse næppe vil skabe mange nye job.

/ritzau/

 

Dagens Gossip