Professor: Nobelpris belønner indsats for de svage

Skrevet af admin

05/10/2015

Mest læste i dag

Da Nobelprisen i medicin mandag blev givet til tre forskere, var det ikke kun en akademisk udmærkelse af første grad. I hvert fald ikke hvis man spørger Eskild Petersen, overlæge på Aarhus Universitetshospital og professor i tropemedicin.

Han tror, at prisen også er et politisk skulderklap til de tre forskere i parasit-sygdomme.

- Der er ikke et købedygtigt publikum til behandlinger af tropiske sygdomme, så medicinalindustrien investerer ikke så meget i den type forskning, siger Eskild Petersen.

- Jeg tror derfor, at prisen, er en anerkendelse af deres forskning. Man fremhæver arbejdet, selvom der ikke er en stor indtjening på parasitmedicin, siger han.

Fælles for de tre modtagere er, at de har fundet behandlinger af parasitinfektioner, som eksisterer i tropiske områder.

Den ene halvdel af prisen går til irske William C. Campbell og japanske Satoshi Omura, fordi de opfandt lægemidlet Ivermectin, der kan behandle elefantiasis og afrikansk flodblindhed, der forårsages af parasit-orme.

Den anden halvdel af prisen tilfalder den kinesiske forsker Youyou Tu, der har opfundet en moderne malariamedicin inspireret af traditionel kinesisk urtemedicin. Malariamedicinen kan behandle de patienter, der er blevet resistente overfor de øvrige malarialægemidler.

De to typer medicin har eksisteret i henholdsvis 30 og 25 år og har ifølge Eskild Petersen reddet mange menneskeliv.

- Medicinen har været i brug i mange år, og man kan nu konkludere, at det har været meget revolutionerende. Der er ikke kommet noget lignende siden, siger Eskild Petersen.

Alle sygdommene smitter ifølge Eskild Petersen millioner af afrikanere syd for Sahara.

- Alle tre sygdomme er et kæmpe problem i Afrika, siger Eskild Petersen, og selvom man hører mest om malaria på den nordlige halvkugle, er der stort behov for både malariamedicinen og Ivermectin.

- For at blive smittet med elefantiasis eller afrikansk flodblindhed skal man udsættes for smittefaren mange gange. Derfor rammer sygdommene sjældent turister, og de er forholdsvis ukendte i den vestlige verden, fortsætter professoren.

/ritzau/