Professor om rapport: Det er slut med at skræmme ledige

Skrevet af admin

21/01/2014

Dagens topnyheder

Det lægges op til et kursskifte, hvor man vil holde op med at skræmme, kontrollere og piske de arbejdsløse ud i ofte korte ansættelser. I stedet skal de ledige hjælpes til at blive opkvalificeret, så de kan sikre sig varig beskæftigelse.

Sådan lyder den umiddelbare vurdering af anbefalingerne fra Carsten Koch-udvalget, hvis man spørger professor og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen.

- Jeg synes, at der er rigtigt mange gode ting ved det her. Der er forsøg på nybrud, når det gælder den overordnede filosofi. Der er meget anerkendelsesværdigt, siger han.

- Man vil ikke satse på den såkaldte skræmmeeffekt ved aktivering, hvor de ledige skal føle sig tilskyndet til selv at finde et arbejde, fordi det skal være noget negativt at komme på jobcenter og blive sendt i aktivering, tilføjer Henning Jørgensen.

- Nu gør man det modsatte. Nu er det ikke skræmmeeffekten, nu er det opkvalificering, som skal sættes i højsædet. Det vil være en fantastisk ændring, hvis man kan få det gennemført. At gå fra noget negativt til noget positivt motiverende, lyder det.

Den længe ventede rapport med anbefalingerne skal sikre en bedre beskæftigelsesindsats, og udvalget, der står bag, har den tidligere minister Carsten Koch (S) i spidsen.

- Hvis man følger den overordnede filosofi, så er det nye tider, som man går i mod. Nu skal man give en individuel og håndholdt indsats. Det skal være noget positivt at komme i aktivering, og det skal hjælpe den ledige til at blive opkvalificeret.

- Det er også rigtigt godt, at man vil til at hjælpe virksomhederne på en anderledes måde. Man vil lave traditionel arbejdsformidling og opsøge jobåbningerne. Man vil afbureaukratisere systemet, siger Henning Jørgensen.

Han er dog kritisk over for, at man vil afskaffe lediges ret til seks ugers selvvalgt uddannelse.

- Det er faktisk næsten den eneste rettighed, som de ledige har tilbage i det her system, siger han.

Henning Jørgensen mener heller ikke, at det er en god idé, at ledige ufaglærte over 30 år får nedsat deres dagpengesats, hvis de tager en erhvervsuddannelse.

- Det fatter jeg ikke, at de vil have ledige over 30 år til selv at betale. Det tør de selvfølgelig ikke og kan måske heller ikke, siger han.

- Det vil simpelthen modvirke målsætningen om at få mere kvalificering.

/ritzau/