Professor om udskiftning på nationalscene: Magtdemonstration

Skrevet af admin

11/12/2015

Dagens topnyheder

Det ville være meget usædvanligt i en professionel virksomhed at skifte en hel bestyrelse ud på én gang, som det er sket på Det Kongelige Teater.

Det siger professor og ledelsesekspert Anders Drejer, Aalborg Universitet, efter at kulturminister Bertel Haarder (V) har meddelt, at nationalscenen får en ny bestyrelse efter nytår.

- Det er ikke hensigtsmæssigt i forhold til den rolle, som bestyrelsen skal have. En bestyrelse skal være uafhængig, siger professoren.

- Det er svært at forestille sig, at den næste bestyrelse for Det Kongelige Teater føler sig særlig uafhængig af ministeren, når man har været offer for sådan en magtdemonstration, siger han.

Chefredaktør ved Mandag Morgen Lisbeth Knudsen afløser efter nytår Stine Bosse som bestyrelsesformand. Det er anden gang på kun fire år, at Det Kongelige Teater får ny bestyrelse.

I et aktieselskab vil en del af bestyrelsesmedlemmerne normalt blive siddende, så man kan få gavn af deres erfaring, fortæller Anders Drejer. Desuden er en enkelt fraktion af aktionærer sjældent stærk nok til at afsætte hele bestyrelsen.

I små virksomheder, der bliver ledet af virksomhedens ejer, kan man dog se, at en hel bestyrelse bliver skiftet ud, siger Anders Drejer.

- Den konkrete sag minder mig om en ejerleder, som bliver utilfreds med sin bestyrelse, og skifter dem ud som en magtdemonstration. Så har du demonstreret overfor den nye bestyrelse, hvem der bestemmer, siger professoren.

Kulturministeriet har det overordnede ansvar for Det Kongelige Teater. Teatrets politiske og økonomiske mål bliver udstukket i fireårige såkaldte rammeaftaler, ligesom bestyrelsen bliver nedsat for en fireårig periode.

Den nye bestyrelse er udpeget for perioden 1. januar 2016 - 31. december 2019.

/ritzau/