Professor: ROJ TV styrer direkte mod Højesteret

Det mener professor i strafferet ved Københavns Universitet, Jørn Vestergaard, efter at selsskabet bag den kurdiske TV-station har meddelt, at det vil forsøge at få sin sag behandlet i landets øverste retsinstans.

I sidste uge skærpede Østre Landsret byrettens dom ved indtil videre at fratage ROJ TVs sendetilladelse i Danmark og tildele stationen og selskabet bag, Mesopotamia Broadcast, bøder på hver fem millioner kroner.

ROJ TV og Mesopotamia Broadcast har ifølge landsretten fungeret som talerør for kurdiske PKK, der er på EUs terrorliste, og ROJ TV er ligeledes dømt for at opfordre til at deltage i terroraktioner.

For at få bragt en sag for Højesteret, kræver det, at Procesbevillingsnævnet vurderer, at sagen er tilstrækkelig principiel. I det tifælde vil det være sundt at få sagen prøvet ved øverste instans, mener Jørn Vestergaard.

Der er ifølge professoren flere forhold, der gør, at sagen vil være oplagt at få prøvet ved Højesteret. Østre Landsrets brug af straffelovens bestemmelse i paragraf 79 er eksempelvis »meget dristig«, siger han, og peger på, at bestemmelsen dækker over fysiske personer og ikke selskaber.

»Alligevel siger landsretten, at man kan bruge en analogi. Nu plejer man inden for strafferetten at forudsætte, at når man bruger en bestemmelse som en analogi, så er det fordi, at det er et spørgsmål, som Folketinget ikke har haft lejlighed til at tage stilling til. Men det har de haft, og derfor er den brug af bestemmelsen dristig,« siger Jørn Vestergaard.

En anden ting, der taler for, at sagen kan komme for Højesteret, er, at en enkelt af landsrettens seks dommere ikke fandt, at ROJ TVs udsendelser strider mod, hvad der er tilladt under hensyn til ytringsfriheden.

»Det er jo noget prekært noget, og selv om det kun er den ene af de seks dommere, så ville det være praktisk at få Højesteret til at forholde sig til det,« siger Jørn Vestergaard.

Desuden kan Østre Landsrets skærpelse af byrettens dom, hvor man har fordoblet bødestraffen til de to selskaber, måske også i sig selv være et grundlag for en tredjeinstansbehandling, mener han.

Professor i strafferet og straffeproces ved Aarhus Universitet, Gorm Toftegaard Nielsen, hælder også til, at sagen kommer for Højesteret, men tager dog et forbehold.

»Spørgsmålet er, hvor sandsynligt det er, at der vil komme noget i fremtiden, der ligner det her,« siger Gorm Toftegaard Nielsen.

»Men jeg vil sige, at det er ikke den sag, hvor der er det største behov for, at landsretterne får en vejledning med henblik på at behandle de næste 50 sager. Men man kan sige, at sagen har nogle implikationer til terror, som er et meget hot emne. Den har også nogle implikationer til ytringsfrihed, og det er i et demokratisk samfund nogle meget principielle spørgsmål,« siger Aarhus-professoren.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip