Professor ser Stauning i Thorning

 

»Hvis man skal placere Staunings Socialdemokrati på den politiske akse i dag, var det efter min mening et midterorienteret Socialdemokrati. Stauning ville i dag ligge på højrefløjen i Socialdemokratiet, fordi han havde en ambition om at være et bredtfavnende midterparti. Nogle gange skrev Stauning politiske kommentarer, som kunne ligne venstrefløjspolitik, men i den praktiske udførelse og gennemførelse af politikken var han midterorienteret,« siger Peter Nedergaard til Information.

For nylig gav finansminister Bjarne Corydon (S) udtryk for, at Socialdemokratiet ikke er et venstrefløjsparti. Det har partiet heller ikke været historisk, påpeger Peter Nedergaard. Han mener, at Socialdemokratiet med Jens Otto Krag som formand i 1960erne gik imod partiets grundlæggende værdier fra Staunings tid.

»Det kan godt være, at man kan finde valgprogrammer og principprogrammer, som ligger på venstrefløjslinjen. Men det er først, da Krag beslutter sig for at konkurrere med SF om stemmerne på venstrefløjen, at Socialdemokratiet rykker til venstre. Så hvis man skal forsøge at skabe ræson i den linje, som partiet følger i dag, så forsøger ledelsen at bryde med den nære fortid for at vende tilbage til partiets rødder,« siger han til Information og tilføjer:

»Når mange socialdemokrater i dag vender sig mod skattelettelser, tror jeg, det skyldes, at de ikke kender partiets rødder. I stedet er det partiets periode fra 60erne, der er kendt, og der handlede det jo om at skabe en meget stor velfærdsstat. Der er et par generationer af socialdemokrater, der er gået for langt til venstre, og derfor kan det være svært at huske, hvad Socialdemokratiet oprindeligt stod for,« siger han.

Mens der ifølge Peter Nedergaard er flere ligheder mellem Staunings politik og Thornings kurs, er der en verden til forskel på stemmetallene dengang og nu. I 1935, da partiet gik til valg med sloganet »Stauning eller kaos« opnåede Socialdemokratiet mere end 46 procent af stemmerne, mens kun 16,8 procent støtter partiet i dag ifølge Berlingske Barometer.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip