Professor ser store problemer for LA's Uber-hjemmepleje

Skrevet af admin

08/06/2016

Dagens topnyheder

Liberal Alliance vil kaste vanetænkning over bord og lade den offentlige sektor "disrupte". Det skal ske i eksempelvis hjemmeplejen. Men tanken er ikke bare dyr, den strider også imod hele den måde, systemet er indrettet på.

Det vurderer professor Tine Rostgaard, der har en ph.d. i velfærdspolitik og arbejder for Kora, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning.

Hun forholder sig til et eksempel fra Liberal Alliances udspil. Her forestiller partiet sig, at hjemmeplejen bliver som delebiltjenesten Uber, hvor de ældre kan bestille service som bad og rengøring fra en app, når de føler behov.

- Det er en sjov tanke at lege med. Men det passer ikke sammen med hverdagen eller realiteterne i en serviceproduktion som ældreplejen.

- Inden for det offentlige handler det om planlægning og specielt i forhold til tidspunkterne, hvor der er spidsbelastninger. Alle vil jo gerne ud af sengen og have morgenmad på nogenlunde det samme tidspunkt, siger Tine Rostgaard.

Systemet skal planlægges efter, at der er tidspunkter, hvor der er et stort pres på i løbet af dagen. Ressourcerne er sådan, at det vil være meget svært at give en fleksibel service.

- Hvis man skulle tilbyde en sådan fleksibel service, hvor ældre kunne tilkalde service, når de havde lyst, ville det blive et enormt ineffektivt system. Man ville jo skulle bruge en enorm reserve af hjemmehjælpere, der bare sad og ventede.

- Sådan fungerer tingene bare ikke. For der bliver arbejdet på at gøre tingene så effektive som muligt. Skulle man gøre dette her, ville det kræve langt flere ressourcer til ældreområdet, mener Tine Rostgaard.

Liberal Alliance lægger da også op til, at en langt større del af hjemmeplejen skal lægges ud på private hænder, hvor der teoretisk set er mindre fokus på effektiviseringer og mere plads til eksperimenter.

Tine Rostgaard fortæller, at de private leverandører faktisk bliver fremhævet for at være mere fleksible, som det er nu.

- Så der er en pointe for den offentlige sektor til at lade sig inspirere her af de private leverandører. Men der er jo samtidig en del private leverandører, der går konkurs. Så fleksibilitet har måske også en pris i forhold til stabilitet, siger forskeren.

/ritzau/