Professor: Skattesagskommissionen bør sætte en grænse

Den suspenderede departementschef i Skatteministeriet understregede for tredje gang over for kommissionen, at han ikke »på nogen måde« har blandet sig i afgørelsen af Helle Thorning-Schmidt (S) og ægtemanden Stephen Kinnocks skattesag.

Da han i sommeren 2010 stillede spørgsmål til Skat Københavns behandling af sagen og på et møde den 13. september forsøgte at få indskrevet fire linjer i den endelige afgørelse, så gjorde han det blot for at sikre, at der ikke kunne rejses kritik af Skat.

»Min opgave er at prøve at sikre, at ministeriet kommer bedst ud af det her,« forklarede Peter Loft.

Den erfarne embedsmand leverede en »velovervejet og sammenhængede« forklaring, men balancerede alligevel på kanten af skatteforvaltningslovens paragraf 14, der siger, at hverken ministeren eller departementet må blande sig i afgørelser af enkeltsager. Sådan lyder vurderingen fra professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet, Michael Gøtze.

»Det er min vurdering rent juridisk, at han har været uendeligt tæt på grænsen, og at det derfor er forståeligt, hvis Skat København har opfattet det her som et for engageret og aktivt indspil i sagen, hvor han reelt begynder at sagsbehandle,« siger Michael Gøtze.

Ifølge topcheferne i Skat København forsøgte Peter Loft med sine hjemmeskrevne fire linjer at skrive rygtet om Stephen Kinnocks homoseksualitet ind i selve afgørelsen med ordene »jeres erhvervs- og familiemæssige forhold«. Selv afviser Loft beskyldningen.

Skumle bagtanker eller ej, departementchefen fulgte sagsbehandlingen tæt via møder med skattedirektør Erling Andersen - og her er undersøgelseskommissionen nødt til at sætte en grænse, mener Michael Gøtze.

»Hvis kommissionen ikke udtaler kritik af noget som helst, er der åbnet en flanke for enhver departementschef til at gå ned i konkrete sager fremover. Kommissionen er nødt til at bruge den her sag til at få præciseret, hvor grænserne går,« siger Gøtze og tilføjer:

»En ren frifindelse er der næppe udsigt til.«

Spørgsmålet er, om ministeriet - dengang med Troels Lund Poulsen (V) i spidsen - også er gået tæt på eller over grænsen. Peter Lofts vidneudsagn har i hvert fald øget presset på den tidligere skatteminister, vurderer Michael Gøtze.

»Han har tørret noget af ansvaret for forløbet af på Troels Lund ved blandt andet at sige, at han orienterede ham løbende, men samtidig er han meget konsekvent og behændigt ikke gået længere end det.«

Efter sommerferien genindkalder skattesagskommissionen syv vidner for at stille dem særskilte spørgsmål til ombudsmandssagerne om skattesagen. I juni tager kommissionen stilling til, om der er vidner, herunder Troels Lund, som bør genindkaldes i forhold til spørgsmålet om magtmisbrug, inden den kommer med sin rapport senest 12. marts 2014.

Dagens Gossip