Professor skyder igen: Tal for dødsfald er dokumenteret

Skrevet af admin

16/11/2013

Dagens topnyheder

Det er usandt, at de anslåede tal for at 3500 årligt dør på grund af bivirkninger og fejl ved indtagelsen af medicin er "ubrugelige".

Sådan lyder det fra Peter Gøtzsche, der er leder af den uafhængige forskningsinstitution Nordic Cochrane Centre, efter at han af Lægemiddelindustriforeningen bliver beskyldt for, at tallene er oldgamle.

- Det er en meget grov usandhed, det passer overhovedet ikke. Hvis man ser de fem referencer, jeg har i min bog, så er det til studier, der er publiceret inden for de seneste 10 år, siger professor Peter Gøtzsche.

Han understreger, at der er er "meget dokumentation" for, at tallene er korrekte.

Det er professor Peter Gøtzsche, der har lavet beregningerne for Politiken, der anslår, at 3500 danskere hvert år dør som følge af deres medicinbrug.

Beregningerne er foretaget på baggrund af norsk og amerikansk forskning, og de stemmer overens med tal fra Danmarks Apotekerforening. Foreningens forskningscenter skønner, at mellem 2000 og 5000 danskere hvert år dør af medicin.

Men viceadministrerende direktør i Lægemiddelindustriforeningen, Henrik Vestergaard, mener, at tallene er ubrugelige og kalder dem for en "vandrehistorie".

- Data bag de bombastiske konklusioner er op til 50 år gamle og derfor ubrugelige i en sundhedspolitisk debat i 2013.

Det stiller Peter Gøtzsche sig dog uforstående overfor.

- Det er totalt misvisende, når de kommer med sådan en gang vrøvl. Rent faktisk er det blevet værre med dødsfaldene, for kravene til nye lægemidler hele tiden bliver sat ned.

- Ud over det er der talrige andre studier, som jeg ikke citerer i min bog, der bekræfter, at der er rigtig mange lægemiddeldødsfald i Danmark, som vi godt kunne undgå, siger han.

For at komme problemet til livs bliver kommer der i 2014 to nye tiltag.

Det drejer sig om det medicinkort, som patienter får og en ny regel om, at det virksomme stof i medicinen skal stå på det klistermærke, som apotekerne sætter på medicinen.

/ritzau/