Professor: Sprogbarrieren taler mod velfærdsturisme

Skrevet af admin

28/06/2016

Dagens topnyheder

Kun fire procent af arbejdsstyrken i Danmark består af borgere fra andre EU-lande. Til sammenligning kommer ti procent af arbejdsstyrken i Irland fra andre europæiske lande, mens det i Belgien og Østrig gælder næsten otte procent.

75,9 procent af de 15-64-årige EU-borgere, der bor i Danmark, er i arbejde. For danskerne selv er det 74,7 procent.

Det viser en opgørelse fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), skriver Politiken tirsdag.

Tallene kan først og fremmest være med til at rykke ved de antagelser, der ellers har været om velfærdsturisme.

Det mener professor i statskundskab på Københavns Universitet Dorte Sindbjerg Martinsen, der blandt andet forsker i fri bevægelighed og velfærd i EU.

- Tallene viser tydeligt, at EU-borgere i Danmark har en høj beskæftigelsesgrad, og at de ikke primært søger derhen, hvor vi ellers er berømte for, at velfærdsstaten har nogle særligt generøse ydelser, siger hun.

- Det er altså ikke de nordiske velfærdsstater, der særligt søges mod.

Hun peger omvendt på, at der snarere er nogle barrierer, der gør, at andre EU-borgere ikke i så høj grad søger mod de nordiske lande.

- Sproget må siges at være en barriere, og så vil det også være et spørgsmål om, hvor der er tradition for at søge hen, og hvilke job man kan få, siger Dorte Sindbjerg Martinsen.

Hun mener, at der er brug for flere systematiske undersøgelser på området.

- Jo flere undersøgelser der bliver lavet over tid, jo større grundlag har vi for at forstå, hvad der er op og ned i denne her debat, som jo efterhånden har kørt længe og intenst, siger hun.

/ritzau/