Professor: Støjberg strammer skruen for folk på tålt ophold

Skrevet af admin

02/06/2016

Dagens topnyheder

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) erklærer endnu engang sig selv på kanten af konventionerne med en bunke nye stramninger, der skal gøre det "så utåleligt som overhovedet muligt" at være på tålt ophold.

Men hun er mere end på kant med konventionerne, vurderer juraprofessor Jens Elo Rytter fra Københavns Universitet.

- Man tager et regime, der i forvejen er problematisk i forhold til at overholde vores menneskeretlige forpligtelser, og strammer skruen yderligere, siger han.

Udlændinge havner på tålt ophold, hvis de ikke kan udsendes til hjemlandet trods en udvisning fra Danmark. Det strider mod Danmarks internationale forpligtelser at tvangsudsende folk, der risikerer forfølgelse i hjemlandet.

Stramningerne indebærer blandt andet, at alle 69 personer på tålt ophold skal flyttes til Kærshovedgård i en midtjysk skov ved Ikast, hvor de får uhyre svært ved at fortsætte deres dagligdag. Derudover skærpes straffene for at overtræde opholds- og meldepligt.

- Det vil være en yderligere belastning for de her mennesker at blive flyttet over i total isolation midt i Jylland.

- Det kan jo føre til, at nogle af dem siger, at de ikke kan mere – og derfor rejser hjem selv. Det er givetvis også det, stramningerne har til hensigt at gøre, siger Jens Elo Rytter.

Han påpeger, at både en dom fra Højesteret og en rapport fra Folketingets Ombudsmand har slået fast, at der skal være rigtig gode grunde til at sætte folk på de vilkår, der er på tålt ophold.

- Den kritik, der har været fremsat fra Højesteret og tilsynet bliver kun endnu mere berettiget af nye stramninger. De får endnu dårligere mulighed for at leve noget, der bare minder om et liv, siger Jens Elo Rytter.

Blandt de 69 personer på tålt ophold er både krigsforbrydere og mordere. Men også folk, der "blot" har fået en dom for at sælge hash, påpeger professoren:

- Og det er mennesker, der har afsonet deres straf. De sidder der kun, fordi de ikke kan blive hjemsendt.

- Så længe vi ikke kan udsende dem, har vi et ansvar for, at de ikke oplever umenneskelig behandling.

Både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti er positivt stemt over for regeringens foreslåede stramninger. Begge partier ønsker endda at gå endnu længere.

/ritzau/