Professor: Stop hysteriet og spis rødt kød og drik komælk

Det er blevet moderne blandt især yngre kvinder at takke nej til mad med komælk og mælkeprodukter. Den samme selektivitet gælder rødt kød, fordi de enten synes, det er uetisk, eller fordi det “ligger for tungt i maven” osv. Men fravalget af mælk og rødt kød er en enormt dårlig ide, mener flere ernæringseksperter, der nu råber vagt i gevær til Forskning.no.

Den selektive måde at spise på kan i værste fald føre til, at man bliver gevaldigt fejlernæret og mangler vigtige næringsstoffer i kroppen. Det er særligt skidt for fostre og børn, som kan få uoprettelige udviklingsskader, hvis moderen nægter at spise visse fødevarer, når hun er gravid eller ammer, fortæller professor i ernæringsfysiologi Anna Haug til mediet.

Hun er bekymret over en stigende accept af, at fx vegetarer eller andre, der vælger kost til og fra, sagtens kan leve sundt, så længe de "bare tager kosttilskud og vitaminer" som et supplement til deres føde.

- Jeg mener ikke, det er klogt at anbefale en kost, hvor det er nødvendigt at tage tilskud for at undgå mangeltilstande i diæten, siger hun til Forskning.no.

Hun understreger, at der er for lidt fokus på de koneskvenser, der fx er, af ikke at drikke mælk eller ved at undlade at give sit barn mælk.

Mælk er en af de vigtigste kilder til jod, og manglen på stoffet kan betyde hjerneskader hos børn og en lavere IQ blandt børn, hvilket tidligere studier har vist. Nogle fødevarer så som blomkål og broccoli kan tilmed forværre situationen, og det tror Anna Haug ikke, at kvinderne er opmærksomme på.

Læs også: 8 overraskende sunde ting der sker, når du drikker vin

Dertil kommer, at en del af studierne, der kritiserer mælk og rødt kød, ikke er underbyggede nok til, at de burde bruges til at ændre retningslinjer eller kostvaner, mener Anne Haug. 

- Dét at børn nægtes mælk er også helt tragisk. Det vil være en katastrofe at fjerne barnets skolemælk. Du behøver ikke overdrive, men et par glas jævnlig mælk, kefir eller en yoghurt om dagen udgør ingen risiko, understreger Anna Haug.

Mennesket er omnivore, og det vil sige, at vi er skabt til at spise alt – både fisk, grøntsager og frugt såvel som kød og mælk, påpeger hun.

Anna Haug mener, at grunden til, at flere tager afstand til kød og mælkeprodukter, er tidligere studier, der har vist, at bearbejdet kød er kræftfremkaldende – hvilket er studier foretaget blandt amerikansk kød, som er markant anderledes i kvalitet og indhold sammenlignet med norsk kød, ifølge professoren. 

- Norske husdyr får ikke hormontilskud eller vækststimulerende stoffer. Og I Norge er der lille forskel på næringsindholdet i normalt og I økologisk kød, siger professoren i ernæringsfysiologi, som dermed håber, at flere forældre, mænd og unge kvinder vil spise en varieret kost og lade være med at takke helt nej til eksempelvis rødt kød og mælk.

 

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip