Professor: Svært at bevise bevidst brud på partistøttelov

Skrevet af admin

29/05/2016

Dagens topnyheder

Overtrædelse af reglerne om partistøtte kan give bøde og i værste fald op til fire måneders ubetinget fængsel. Eksemplerne på brud er talrige. Alligevel bliver politikerne ikke straffet.

Det har en ganske enkel forklaring: De bliver ikke politianmeldt.

- Først kræver det, at der er nogen, der anmelder det, siger juraprofessor ved Aarhus Universitet Jørgen Albæk Jensen.

- Og så kræver det, at det er en bevidst handling. Man skal kunne dokumentere, at det er foregået bevidst – eller i hvert fald groft uagtsomt. Det er i sig selv vanskeligt at bevise.

Debatten om partistøtte og brud på reglerne er blusset op i forbindelse med udgivelsen af bogen "Skjulte penge". Heri afsløres det blandt andet, at finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har forsømt at indberette et sekscifret støttebeløb fra en erhvervsklub.

- Tanken med reglerne om partistøtte er at undgå korruption. Vi skal op i meget store beløb, før vi kan sige, at beløbet kan betyde, at politikere indretter deres synspunkter efter det, siger Jørgen Albæk Jensen.

- Partistøtten fungerer i dag i højere grad som adgang til politikerne. Hvis man har doneret 200.000 kroner, så er der nok større chance for, at politikeren tager telefonen, når man ringer.

Venstre-regeringen sløjfede i efteråret en revision af partistøttereglerne. SR-regeringen havde ellers kort før folketingsvalget i juni indledt politiske forhandlinger med afsæt i en række anbefalinger fra et partistøtteudvalg.

Jørgen Albæk Jensen var medlem af udvalget, og han opridser tre anbefalinger, der ville give gennemsigtighed i reglerne. I dag skal beløb over 20.000 kroner indberettes med angivelse af donor. Men man skal ikke angive beløbet. Det bør ændres, mener professoren.

- Der er jo stor forskel på 20.000 kroner og tre millioner kroner.

- Derudover er det kun landsdækkende partier, der har rapporteringspligt. Alt, der bliver givet til lokale partier og enkelte kandidater, er undtaget. Det skal indberettes, men ikke offentliggøres. Vi anbefalede, at reglerne skulle være de samme for alle.

Den tredje anbefaling skal lukke en finte:

- I stedet for at give direkte til en politiker, kan man give til "Foreningen for genvalg af x". På den måde er det muligt at give beløb over 20.000 kroner, uden det bliver kendt, hvem der giver pengene. For politikeren skal bare opgive støtte fra foreningen, forklarer Jørgen Albæk Jensen om hullet i de nuværende regler.

/ritzau/