Professor: Svært at påstå andet end at vi er i krig

Skrevet af admin

02/10/2014

Mest læste i dag

Om Danmark er i væbnet konflikt eller i krig, det kommer nærmest ud på ét.

Det mener Jørn Vestergaard, som er professor i strafferet ved Københavns Universitet. Efter hans bedste overbevisning, er Danmark netop nu i krig:

- Jeg har meget svært ved at se andet, end at når man sender F-16-fly ned til Nordirak for at smide store bomber ned i hovedet på nogen, så er det svært at påstå anden, end at Danmark, som udenrigsministeren siger det, "deltager i væbnet konflikt", eller for at sige det med straffelovens ord - er i krig.

Sådan siger Vestergaard til et oplæg om Islamisk Stat (IS) ved Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet.

Onsdag blev beslutningen om at sende syv F-16-fly til Irak for at bekæmpe IS udsat, fordi de borgerlige partier ønskede en afklaring af, hvorvidt der ville være tale om landsforræderi, hvis danske jihadister skyder mod de udsendte danske soldater.

Spørgsmålet gik blandt andet på fortolkningen af den danske straffelov. I loven står der "krig", men ifølge Udenrigsministeren er vi en "væbnet konflikt".

Paragraf 102 i straffeloven siger, at man kan straffes med op til 16 år, hvis man "under krig" (...) "yder fjenden bistand" ved at være Syrien-kriger. Men omfatter loven denne situation, når vi nu kun er i "væbnet konflikt"?

Ifølge Jørn Vestergaard er svaret, at Syrien-krigere sandsynligvis godt ville kunne blive straffet med landsforræderi. Netop fordi danske domstole godt kan se ligheden mellem "væbnet konflikt og "krig".

- Det er nærliggende at fortolke, at loven omfatter det. De danske dommere er ret vakse til at fortolke gamle bestemmelser.

- Jeg har rigtig svært ved at forestille mig, at en dansk domstol vil afvise at bruge paragraf 102. Det hænger sammen med, at de ikke bare er pragmatiske, men det er et gammel kendt princip, at man kan ty til udvidede fortolkninger, siger han.

Han understreger dog, at det kan være svært at rejse disse sager på grund af blandt andet for få eller for dårlige oplysninger eller kildebeskyttelse.

/ritzau/