Professor: Vi har ikke lært noget af krisen

Selv om finanskrisen har kostet Danmark omkring 400 milliarder kroner, har vi ikke lært noget af krisen.

Det vurderer professor i finansiering ved Copenhagen Business School (CBS) Finn Østrup, der har siddet i det såkaldte Rangvid-udvalg, som onsdag fremlagde sin 488 sider lange rapport om, hvorfor Danmark blev ramt så hårdt af finanskrisen.

- Jeg tvivler på, at vi har lært noget. Det havde vi heller ikke af den sidste. Vi må konstatere, at vi har haft tre finanskriser tidligere, der lignede hinanden enormt meget, og dem blev vi heller ikke klogere af, siger Finn Østrup.

Han mener samtidig, at det ikke bliver den sidste krise, Danmark har set.

- Vi undgår næppe en ny finanskrise, så det bedste er at sprede risikoen over flere finansielle virksomheder og også have et velfungerende realkreditsystem, som man kan falde tilbage på, siger Finn Østrup.

Til trods for at et samlet Rangvid-udvalg er enig i sine 42 konklusioner og 18 anbefalinger, har Finn Østrup og flere andre udvalgsmedlemmer fået indsat nogle mindretalsudtalelser til såvel konklusioner som anbefalinger i rapporten.

Professoren i finansiering ved CBS mener nemlig, at rapportens anbefalinger ikke er hårde nok.

- Rapportens anbefalinger burde have været skrappere. I mine mindretalsudtalelser er der tale om langt mere strammere indgreb, siger Finn Østrup.

Udtalelserne går blandt andet på, at man ifølge Finn Østrup bør opsplitte de store banker.

Derudover bør bankers udlandsaktivitet udskilles i datterselskaber, så man ikke hænger på regningen, hvis det går galt, og endelig bør der også indføres skrappere regler for realkreditinstitutter.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) har givet udtryk for, at mange af Rangvid-udvalgets anbefalinger kan føres ud i livet.

/ritzau/

Dagens Gossip