Professor: Vi har selv sagt nej til fuld Europol-pakke

Skrevet af admin

11/12/2015

Dagens topnyheder

Allerede efter sit første møde med EU-spidserne i Bruxelles skyder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) en hvid pil efter fuld dansk deltagelse i Europol. Det kan juridisk set ikke lade sig gøre, lyder det.

Og det bekræfter EU-ekspert og professor ved Aalborg Universitet Søren Dosenrode.

- Han har ret, når han siger, at vi ikke kan få den fulde pakke. Det er helt oplagt, at vi ikke kan få indflydelse, for den har vi jo med folkeafstemningen valgt at sætte os uden for, siger han til Ritzau.

Med til et fuldt medlemskab af det europæiske politisamarbejde hører blandt andet, at landene får lov til at deltage i de styrende organer og har politisk indflydelse på prioriteringerne, pointerede Løkke efter fredagens møde.

Når Europol 1. maj 2017 overgår til såkaldt overstatsligt samarbejde, kan Danmark med sit retsforbehold ikke sidde med om det bord, hvor beslutningerne træffes.

- Der vedtager de ting med kvalificeret flertal. Og det kan vi ikke være med til med vores retsforbehold, siger Søren Dosenrode.

Ifølge Løkke kan Danmark heller ikke komme til at deltage fuldt ud i det operationelle arbejde. På samme måde har Norge med sin særaftale om Europol heller ikke fuld adgang, pointerer professoren.

- Vi får ikke adgang til det hele. Det operationelle samarbejde bygger på de kriminalitetstyper, vi får lov til at samarbejde med Europol om. Og det bliver på områder, hvor der er en klokkeklar interesse fra EU's side i at have Danmark med.

En juridisk afklaring vil nu begynde, og den skal ifølge Løkke ligge inden udgangen af 2016. Det bliver svært at nå, vurderer Søren Dosenrode.

- Normalt tager det frygteligt lang tid at få en parallelaftale. Nogle gange har det varet op til fem år. Så en aftale på et års tid lyder ekstremt hurtigt. Men hvor der er vilje, er der vej. Og Danmark er jo allerede indfaset i samarbejdet, siger han.

EU-Kommissionen skal først udarbejde et forslag, som medlemslandene så skal godkende, og først derefter skal EU-Parlamentet sige god for aftalen.

- Løkke sagde i valgkampen, at det ville blive svært at opnå en parallelaftale - for ikke at sige umuligt. Men som landets statsminister har han nu en helt klar interesse i, at vi er med i så meget som muligt, siger Søren Dosenrode.

/ritzau/