Professorer: Danskerne bliver sygeliggjorte

Det er næsten normalen, at man skal have en sygdom. I hvert fald hvis man tror de danske patientforeninger.

Politiken skriver lørdag, at avisen har set på tallene fra 13 tilfældigt udvalgte patientforeninger og lagt deres tal for syge danskere sammen. Resultatet er, at danskerne lider af 6,2 millioner sygdomme.

Nogle mennesker kan lide af flere sygdomme på samme tid, og derfor kan sygdomstallet overstige befolkningstallet. Men det er ikke hele forklaringen på, hvorfor der ifølge patientforeningerne er så mange syge danskere.

- Patientforeningers tal for sygdom er ret ofte bare et slag på tasken, siger professor dr.med. Torben Jørgensen, som er forskningsleder på Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed på Glostrup Hospital, til Politiken.

I Danmark findes der ifølge sundhed.dk 143 forskellige patientforeninger. Derfor ville antallet af anslåede sygdomme blandt danskerne være langt højere, hvis sygdomstal fra alle patientforeninger var medtaget.

At have mange patienter skaffer både penge og opmærksomhed til en patientforenings sag, forklarer overlæge Karsten Juhl Jørgensen fra Det Nordiske Cochrane Center på Rigshospitalet.

- Patientforeninger har derfor en meget, meget stor interesse i at få netop deres sygdom til at se stor og vigtig ud, siger han til Politiken.

Ifølge eksperter, Politiken har talt med, stammer kun få af foreningernes tal fra valide registre. De fleste bygger på skøn, udenlandske undersøgelser overført til danske forhold, antal henvendelser til praktiserende læger eller lignende.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip