Prominente chefredaktører: Stop ændringer af offentlighedsloven

Ni markante chefredaktører fra en række af landets største medier har tirsdag med et åbent til Folketinget meldt sig i det voksende kor af kritikere, der ser særligt to paragraffer i den nye offentlighedslov som begrænsende for demokratiet.

I indledningen til brevet, der er blevet til efter initiativ fra Oliver Kløvedal Reich fra magasinet Ræson, skriver de ni mediespidser:

»To væsentlige punkter i regeringens forslag til en ny offentlighedslov begrænser gennemsigtigheden i det danske demokrati. Det drejer sig om paragraf 24 og paragraf 27, stk. 2, som underskriverne af dette brev opfordrer til at undlade i den endelige lovgivning.«

Den førstnævnte paragraf medfører ifølge brevet, at offentligheden ikke længere kan få aktindsigt i dokumenter sendt mellem statslige myndigheder i sager, hvori det kan forventes, at ministeren kan få brug for embedsværkets rådgivning og bistand.

»Det medfører, at paragraf 24 i praksis vil kunne anvendes til at undtage stort set alle dokumenter, sendt mellem statslige myndigheder fra aktindsigt, i det øjeblik pressen begærer aktindsigt,« lyder kritikken fra chefredaktørerne.

Den anden paragraf, paragraf 27, stk. 2, betyder, at retten til aktindsigt fremover ikke skal omfatte dokumenter og notater, som ministre udveksler med forligspartnere og støttepartier i Folketinget i forbindelse med lovgivning og anden politisk proces.

Ændringen vil ifølge chefredaktørerne svække adgangen til de faglige notater bag de politiske forhandlinger væsentligt.

»Det vil ikke alene svække det faglige grundlag for den offentlige debat, men også begrænse Folketingets oppositionspartiers indsigt i grundlaget for for eksempel indgåede forlig,« skriver de.

De ni underskrivere er Poul Madsen, chefredaktør Ekstra Bladet, Christian Jensen, chefredaktør Information, Olav Skaaning Andersen, chefredaktør BT, Lisbeth Knudsen, chefredaktør Berlingske, Ulrik Haagerup, direktør DR Nyheder, Bo Lidegaard, chefredaktør Politiken, Michael Dyrby, nyhedsdirektør TV2 Anders Krab-Johansen, chefredaktør Børsen, og Jørgen Ramskov, chefredaktør Radio24syv.

Dagens Gossip