Prominente republikanere vender Trump ryggen

50 republikanere, der tidligere har varetaget USA's sikkerhed, tager skarpt afstand fra den republikanske præsidentkandidat, Donald Trump.

- Han er ude af stand til eller uvillig til skelne mellem sandt og falsk. Vi er overbevist om, at han i Det Ovale Værelse ville blive den mest hensynsløse præsident i amerikansk historie, skriver de i avisen New York Times tirsdag.

De tæller blandt andet tidligere ministre for sikkerhed, efterretningschefer og højtstående rådgivere for præsidenter. De har tjent under præsidenter fra Richard Nixon til George W. Bush.

Blandt underskriverne er de to tidligere ministre for sikkerhedsministeriet Homeland Security Tom Ridge og Michael Chertoff, den tidligere chef for de nationale efterretningstjenester John Negroponte og tidligere CIA-direktør Michael Hayden.

De advarer om, at Trump har opskræmt USA's nærmeste allierede i Nato, og at han er ude af stand til at forstå, hvor vigtigt det er for USA at have forbindelser til disse lande.

Det vækker også opsigt, at den republikanske senator Susan Collins vender ryggen til ejendomsmatadoren fra New York. Hun kalder Trump for "uværdig" til USA's vigtigste embede.

- Jeg vil ikke stemme på Trump som præsident. Det er ikke en beslutning, jeg tager let, for jeg er en livslang republikaner.

- Men Trump afspejler ikke historiske republikanske værdier eller den inkluderende tilgang til at regere, der er så afgørende for at hele splittelsen i landet, skriver hun i Washington Post.

Trump går stærkt i rette med de 50 republikanere og beskriver dem som "intet andet end den fejlslagne elite i Washington, der er ude på at holde fast i deres magt".

- Disse folk i inderkredsen - sammen med Hillary Clinton - er dem, som står for den katastrofale beslutning om at invadere Irak, at tillade amerikanere at dø i Benghazi, og det er dem, som tillod Islamisk Stat at opstå, siger han.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip