Protest mod en lov med mugpletter

En broget flok var onsdag eftermiddag samlet på Christiansborgs Slotsplads, men én ting havde de op mod 1.000 demonstrationsdeltagere til fælles: De vil ikke acceptere den nye offentlighedslov.

Lovens stramninger om blandt andet retten til indsigt i korrespondancen mellem ministre og ministerier har vakt vrede i brede kredse, ikke mindst blandt journalister, og blandt talerne ved demonstrationen var en af den politiske journalistiks koryfæer, Kaare R. Skou.

»Der er masser af godt ved offentlighedsloven, men der er altså også nogle mugpletter. Der er dele af loven, der gør os alle sammen dummere. Det vil jeg gerne gøre opmærksom på, inden det er for sent« sagde han til Berlingske Nyhedsbureau, inden han gik på scenen.

De som udgangspunkt neutrale journalisters højlydte modstand mod offentlighedsloven har vakt opsigt på Christiansborg. Blandt andet har Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen (S), sat spørgsmålstegn ved, om loven får en fair dækning. Han har en pointe, mener Kaare R. Skou, der har været politisk journalist på både TV2 og DR.

»Det er ikke smart, hvis man ikke skiller det ad, det vil jeg gerne indrømme. Det har været meget svært i den her situation,« sagde han.

Blandt de demonstrerende journalister var dagbladet Informations medarbejderforening, der i samlet flok havde forladt redaktionen for at protestere mod offentlighedsloven.

»Hvis det her vedtages i Folketinget, får vi dårligere arbejdsvilkår som journalister. Derfor kan vi bryde med vores traditionelle neutrale rolle og vise vores holdning,« sagde den Cavling-prisvindende Information-journalist Ulrik Dahlin til Berlingske Nyhedsbureau.

»Vi har som fag fået en på kassen med den her lov. Så siger man »av«, og det gør viser vi i dag, ikke kun for journalisternes skyld, men også for borgernes skyld,« fastslog han.

Over 70.000 danskere har foreløbig skrevet under på en protest mod loven.

De to omdiskuterede paragraffer i lovforslaget er 24 og 27. Paragraf 24 giver mulighed for at undtage interne dokumenter og oplysninger, der udveksles mellem myndigheder i forbindelse med ministerbetjening.

Paragraf 27 giver blandt andet mulighed for at undtage dokumenter, der udveksles mellem ministre og folketingsmedlemmer »i forbindelse med sager om lovgivning eller anden tilsvarende politisk proces«.

Dagens Gossip