Protester fortsatte i Istanbul efter undskyldning

I sin undskyldning sagde Bület Arinc blandt andet, at de første protester, der brød ud i fredags, da demonstranter modsatte sig nedrivningen af en offentlig park nær Taksim-pladsen, var »retfærdige og legitime«, og at politiets »overdrevne magtanvendelse« med tåregas og vandkanoner var forkert.

Det Hvide Hus hilste tirsdag undskyldningen velkommen.

»Vi håber, at den tyrkiske regering vil håndtere dette på en måde, der respekterer rettighederne for ytringsfrihed og forsamlingsfrihed, hvilket er elementært for demokratier. Og vi glæder os over vicepremierministerens undskyldning for overdreven magtanvendelse,« lød det fra Det Hvide Hus’ talsmand, Jay Carney, ifølge Reuters.

De seneste dage har protesterne spredt sig til store dele af landet og udviklet sig til politiske krav fra mange sekulære tyrkere, der mener, at premierminister Recep Tayyip Erdogan styrer landet i en islamisk retning, og at regeringen bliver stadig mere autoritær. Senest er landets alkohollovgivning blevet strammet.

Premierministeren opfordrede desuden demonstranterne til at stoppe protesterne med det samme og sagde, de var begyndt at bære præg af »terroristiske elementer«.

Ligeledes tirsdag indledte det venstreorienterede fagforbund Kesk, der repræsenterer omkring 240.000 offentligt ansatte, en to-dages strejke til støtte for demonstranterne og beskyldte regeringen for at begå »statslig terror«. Et andet fagforbund, Disk, har oplyst, at det vil tilslutte sig strejken onsdag.

Mandag døde en 22-årig mand på et hospital efter at være blevet skudt under regeringsfjendtlige demonstrationer i det sydlige Tyrkiet, og ifølge en lægefagforening blev en mand dræbt søndag, da en bil bragede ind i en gruppe demonstranter i Istanbul.

Erdogan forlod Tyrkiet mandag for at tage på officielt besøg i Marokko. Menneskerettighedsgrupper og læger skønner ifølge AFP, at mere end tusind personer er blevet såret som følge af sammenstød i Istanbul og 700 som følge af sammenstød i Ankara.

Dagens Gossip