Protester lægger nyt pres på Malaysias leder

Presset på den malaysiske premierminister, Najib Razak, steg søndag, da en af landets tidligere politiske sværvægtere sluttede sig til en masseprotest mod ham.

Titusinder af demonstranter var for anden dag i træk samlet i hovedstaden, Kuala Lumpur, med krav om, at Najib Razak træder tilbage.

Premierministeren har været under øget pres, siden avisen Wall Street Journal i sidste måned offentliggjorde dokumenter, der viser, at der siden begyndelsen af 2013 er gået knap 700 millioner dollar (4,6 milliarder kroner) ind på hans personlige bankkonti.

Under weekendens demonstration dukkede den tidligere premierminister Mahathir Mohamad op og undskyldte på en spontan pressekonference, at han havde været med til at bringe den nuværende premierminister til magten.

Den 90-årige veteran, som stadig har en vis politisk indflydelse efter at have stået i spidsen for regeringspartiet Barisan Nasional fra 1981 til 2003, retter beskyldninger mod Najib Razak om, at han misbruger sin magt til at blive i embedet og derved undgå en korruptionstiltale.

- Han ved godt, at når han ikke er ved magten, kan han blive stillet for retten. Retten vil måske finde ham skyldig, og så skal han måske i fængsel, sagde Mahathir.

Iagttagere betragter det dog som usandsynligt, at Mahathir fortsat har tilstrækkeligt med politisk styrke til at vælte premierministeren.

Najib har betegnet anklagerne mod ham som fejlagtige og "ondsindede". Men nogle af hans ministre har indrømmet, at der er foretaget overførsler af penge. De betegner det som "politiske donationer" fra uidentificerede støtter i Mellemøsten.

- Jeg er her for at kræve gennemsigtighed, siger den 40-årige forretningsmand Mustapha Abdul Jalil, der deltog i weekendens demonstration.

- Landet er på vej mod bankerot, og vi må stoppe Najib og vælte det korrupte regime, siger han.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip