Protester spreder sig i Ukraine

De regeringsfjendtlige protester i Ukraine har lørdag spredt sig til de nordlige og østlige dele af landet.

I kampen mod den russisk-venlige præsident Viktor Janukovitj forsøger demonstranter at besætte regionale administrationskontorer, inspireret af en række områder, der allerede er blevet besat i de EU-venlige områder i det vestlige Ukraine.

Besættelserne nord og øst for hovedstaden Kijev ses som et tegn på, at proteststemningen for alvor er ved at brede sig til resten af landet.

Regionscheferne, der er udpeget af Janukovitj, er blevet demonstranternes nye mål i ønsket om forandringer - ikke kun i hovedstaden Kijev, men i hele Ukraine.

Ukrainske medier rapporterer om adskillige områder, hvor demonstranter stormer de regionale regeringsbygninger.

Blandt andet har regionerne Poltava øst for Kijev og Tjernigiv-regionen tæt ved grænsen til Hviderusland været udsat for angreb.

Demonstranterne har tidligere taget kontrol over administrationsbygninger i regionen Vinnitsia vest for Kijev, umærkede af de chokgranater, som det ukrainske uropoliti anvendte mod dem.

Andre bygninger i det vestlige Ukraine er allerede under kontrol af demonstranterne i regionerne Ternopil, Rivne, Khmelnitskij, Lutsk, Ivano-Frankivsk og Tjernivtsi.

Et af de steder, der fortsat er gået fri af demonstranternes handlinger, er Donbass-regionen i den østlige del af Ukraine, som Janukvitj kommer fra. Her er de ukrainske indbyggere stort set forblevet loyale over for den siddende præsident gennem krisen.

Præsident Janukovitj har fra starten splittet Ukraine mellem den østlige og vestlige landsdel, der henholdsvis støtter et samarbejde med Rusland eller med EU.

Demonstrationerne begyndte for alvor, da Janukovitj vendte en samhandelsaftale med EU ryggen for i stedet at vende sig mod Rusland.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip