Protestparti vinder første slag om Roms borgmesterpost

Skrevet af admin

06/06/2016

Mest læste i dag

Den oprørske Femstjerne-bevægelse, der ledes af den italienske komiker Beppe Grillo, tog en solid føring ved søndagens første runde af borgmestervalget i Rom.

Det viser valgstedsmålinger ifølge Reuters og AFP.

Omkring 13 millioner vælgere, en fjerdedel af den voksne befolkning, havde søndag mulighed for at vælge borgmestre i cirka 1300 italienske byer.

Størst fokus var der på en håndfuld store byer som Bologna, Napoli, Torino, Milano og især hovedstaden Rom.

Femstjerne-bevægelsens kandidat i Rom, Virginia Raggi, står ifølge meningsmålingsinstituttet Piepoli til at få næsten 37 procent af stemmerne.

På andenpladsen følger Roberto Giachetti fra Demokratisk Parti (PD) - det samme som premierminister Matteo Renzi - med 23,1 procent foran Giorgia Meloni fra højrefløjen med 22,2 procent.

Hvis ingen kandidater, som målingen tyder på, opnår over 50 procent af stemmerne, skal det hele afgøres i en anden valgrunde 19. juni mellem de to mest populære kandidater.

Skulle Raggi også få flest stemmer i anden runde, bliver hun den første kvindelige borgmester i Italiens hovedstad.

En sejr til Femstjerne-bevægelsens kandidat vil være et stort gennembrud for partiet, der blev dannet i 2009 som en protest mod de etablerede partier, konstaterer Reuters.

Samtidig vil det være et tilbageslag for premierminister Renzi og PD.

Rom har været uden borgmester siden oktober, hvor Ignazio Marino, der er medlem af Renzis parti, blev tvunget til at gå af efter en bilags- og udgiftsskandale.

Ydermere har byens politiske system været infiltreret af en mafiaorganisation, som en anden tidligere borgmester Gianni Alemanno er anklaget for at være involveret i.

I Milano, Italiens finansielle hovedstad, er der ifølge de første prognoser lagt op til en tæt afgørelse mellem kandidaten for regeringspartiet PD og kandidaten for højrefløjspartiet.

I industribyen Torino fik den siddende borgmester fra PD flest stemmer, men også her fik Femstjerne-bevægelsens kandidat så mange stemmer, at de to sandsynligvis skal ud i en anden runde, skriver Reuters.

/ritzau/Reuters