Provinsen risikerer butiksdød med lempelse af planlov

Over 67.000 danske husstande risikerer at miste deres lokale dagligvarebutik om 10 år, hvis regeringen vælger at liberalisere planloven på detailområdet fuldt ud.

Det viser en ny analyse, som Retail Institute Scandinavia har foretaget for brancheforeningen De Samvirkende Købmænd (DSK), skriver Finans mandag.

En liberalisering af planloven vil accelerere butiksdøden blandt dagligvarebutikkerne i yderområderne. Det vil ske, fordi supermarkedskæderne får mulighed for at bygge større butikker i udkanten af landets 20-25 største byer, advarer DSK.

- Det vil skabe fødevare-ørkener flere steder i landet. Altså områder, hvor der bor folk, der ikke har en lokal dagligvarebutik, fordi de største byer har suget dagligvarehandlen til sig.

- Det vil medføre flere døde byer på landet, mener John Wagner, der er administrerende direktør i DSK.

Regeringen præsenterer inden længe en vækstplanen "Vækst i hele Danmark", og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) har på forhånd meldt ud, at en liberalisering af planloven vil være en væsentlig del af planen.

Ministeren har ifølge Finans konkret nævnt kystnærhedszonen og strandbeskyttelseslinjen, som områder regeringen vil se på. Men det er endnu uklart, hvad den vil på detailområdet. Flere gange tidligere har Venstre dog talt varmt for emnet.

Torsten Schack Pedersen, der er erhvervsordfører for Venstre, ønsker ikke at kommentere om, hvorvidt nye byggemuligheder til supermarkederne er en del af den kommende vækstplan.

- Det vil jeg hverken af- eller bekræfte, siger han til Finans.

Regeringen har erklæret det sin ambition at skabe vækst til udkantsområderne. Men en liberalisering af planloven er altså ikke den rigtige fremgangsmåde, mener DSK.

/ritzau/

Dagens Gossip