PSO-regning: Regeringen tavs om skattestigning

Skrevet af admin

13/05/2016

Mest læste i dag

Afskaffelsen af PSO-afgiften kan udløse et skatteslagsmål på Christiansborg. Det bliver dog ikke regeringen, som i fuld offentlighed kommer til at sætte gang i opgøret.

Det står klart, efter at erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) fredag præsenterede regeringens løsning på en afskaffelse af PSO-afgiften.

I alt skal der findes finansiering for 70 milliarder kroner. Regeringen har foreslået at spare en del af regningen væk ved at droppe opstillingen af kystnære havvindmøller og skære grønne tilskudsordninger væk.

Men hovedparten af de 70 milliarder kroner er fortsat ikke fundet. Mest oplagt vil være at sætte skatten op. Det kan begrundes med, at danskerne - og de danske virksomheder til gengæld får en markant mindre el-regning. Så øvelsen altså vil gå nogenlunde i nul.

Troels Lund Poulsen vil dog ikke sætte ord på, om pengene skal findes ved at hæve danskernes bundskat, som regnes for det mest sandsynlige scenarie.

- Det er mest fair, at vi påpeger, hvor regningen kan gøres mindre. Når vi har drøftelser med partierne, tager vi individuelle drøftelser om, hvor de ser løsninger, siger Troels Lund Poulsen og tilføjer:

- Vi kommer ikke til at føre forhandlinger for åben skærm.

Regeringen vælger i stedet overordnet at sige, at pengene skal findes på finansloven.

- Det bliver en finanslovsløsning. Beløbet skal finansieres over finansloven, og det kan man – som I ved – gøre på mange måder, siger Troels Lund Poulsen.

Den model åbner for, at pengene også kan findes ved eksempelvis at sænke det offentlige forbrug.

Men det virker som en næste umulig øvelse, når et flertal inklusiv blå bloks største parti, Dansk Folkeparti, ønsker vækst i det offentlige forbrug.

Bundskatten virker som den oplagte løsning, fordi den betales af alle danskere. Dermed vil alle danskere både få glæde af en billigere el-regning - men samtidig skulle bidrage til at finansiere den grønne omstilling.

Nogle af partierne i venstre side af Folketinget vil formentlig kalde det urimeligt, at danskere på overførselsindkomst dermed også skal betale en del af regningen.

Nogle af partierne til højre i salen vil formentlig omvendt slå på, at skattestigningen ikke gør det mindre attraktivt at tage et job, da den rammer alle både på og uden for arbejdsmarkedet.

Hvis størstedelen af regningen bliver betalt over bundskatten, vil der til gengæld være tale om en skattelettelse for fremstillingsvirksomhederne i Danmark, som vil få stor glæde af den lavere afgift på el.

/ritzau/