Psykisk syge får ret til hurtig hjælp

Regeringen og regionerne indgik tirsdag en aftale om sundhedsvæsenets økonomi i 2014, som lægger op til gradvist at forøge tempoet, når det handler om at få stillet en diagnose og indledt en behandling, hvilket godt kan trække ud i halve og hele år i dag.

Fra 1. september næste år får folk med psykiske lidelser ret til at blive udredt inden for to måneder, mens retten til at blive behandlet bliver differentieret, så den bliver på én måned ved alvorlig sygdom og to måneder ved mindre alvorlig sygdom. Fra 1. september 2015 sættes retten til udredning ned til én måned.

»Det er ualmindeligt positivt og et historisk skridt i retning af den ligestilling, som er helt nødvendig,« siger generalsekretær Thorstein Theilgaard i Bedre Psykiatri, landsforeningen for pårørende til folk med psykisk sygdom.

De nye rettigheder kommer, efter at psykisk syge patienter i årevis er blevet nedprioriteret i forhold til danskere med fysisk sygdom, der er løbet med hovedparten af de hastigt voksende milliardbevillinger til sundhedsområdet.

I sidste års økonomiaftale blev der afsat 200 millioner kroner til at påbegynde en udbygning af kapaciteten inden for psykiatrien, og der er også taget skridt til at indføre pakkeforløb med fagligt fastsatte tidsfrister for den optimale behandling, som det kendes fra kræft- og hjerteområdet. Desuden kommer der en samlet handlingsplan for psykiatrien til efteråret, som, man blandt patienter og pårørende håber, vil blive meget ambitiøs og fulgt op med den nødvendige økonomi.

I Danske Regioner glæder næstformand Carl Holst (V) sig over, at man nu har en fælles ambition med regeringen om at løfte psykiatrien, men lægger heller ikke skjul på, at det vil kræve »benhårdt arbejde« at skaffe pengene til det i en tid med økonomisk smalhals.

»Det er nødvendigt, at alle medarbejdere går målrettet og kreativt til værks,« siger han.

Dagens Gossip