Psykisk syge garanteres hurtig diagnose

Regeringen vil have mere lighed i sundhedsvæsnet, og med regionernes økonomiaftale for 2014 bliver der sat særligt fokus på, hvor lang tid der må gå, før psykisk syge kan få svar på, hvad de fejler.

Regeringen og Danske Regioner vil gradvist indføre en udredningsgaranti, så psykisk syge patienter fra 1. september 2015 kan få en diagnose inden for en måned. Det fortæller sundhedsminister Astrid Krag (SF).

- Jeg synes godt, vi kan være stolte og glade over - og nærmest sige, at det er historisk - at vi nu har fået en udrednings- og behandlingsgaranti i psykiatrien.

- Det har været rigtig vigtigt for regeringen at sige fra starten, at uagtet om du har svære rygproblemer eller en svær depression, så skal du have de samme rettigheder i det danske sundhedsvæsen, siger hun.

Udredningsgarantien indføres som nævnt gradvist. 1. september 2014 skal udredningen af psykiatriske patienter ske inden for to måneder, og pr. 1. september 2015 er tidsrammen nede på en måned.

Der følger dog ikke ekstra penge med i økonomiaftalen til at gennemføre udredningsgarantien i psykiatrien, fortæller formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S).

- Indtil videre har vi en indfasning indtil september næste år med to måneder, og det er vores ambition, at vi kan håndtere det inden for de kendte økonomiske rammer.

- Så sætter vi os ned ved økonomiforhandlingerne om et år og ser på, hvordan det går med indfasningen, hvilke udfordringer der er, siger han.

Uden en ekstra pose penge kræver den nye udredningsgaranti ifølge sundhedsministeren, at regionerne tænker kreativt.

- Det kommer til at kræve benhårdt arbejde i sundhedsvæsnet og kreativitet og virkelyst fra regionernes side. Men vi signalerer jo netop med den her aftale, at vi tror på, det kan lade sig gøre, siger Astrid Krag.

Hun mener den nye udredningsgaranti er en ny og afgørende rettighed for mange danskere.

/ritzau/

Dagens Gossip