Psykolog: Du skal tilgive – for din egen skyld

Det er menneskeligt at fejle, men at tilgive er guddommeligt. Dét burde vi gøre lidt oftere. Ene og alene for vores egen skyld, fortæller psykolog Mette Holm.

- Det handler om at sætte sig selv fri, og det gør du, når du tilgiver. Samtidig giver det plads til at fylde dit liv med gode ting i dit liv.

Tilgivelse gør livet lidt nemmere

Men det er svært, når det føles alt andet end rimeligt at tilgive.

- Nogen har jo trådt på dig, såret dig dybt og ramt dig, og så kan de dårlige følelser, man retter mod et andet menneske, være svære at komme af med, fortæller psykolog Mette Holm.

- Men tilgivelse gør altså livet en hel del nemmere. For dig selv, altså.

Sådan er livet som introvert. Læs mere på oestrogen.dk

Det er ikke synd for dig!

Og du kan begynde med at befri dig selv for offer-rollen, siger Mette Holm.

- Når du ikke længere synes, det er synd for dig, går du fra at være et offer til at tage ansvar i stedet for. Og dér ligger en masse god energi, forklarer psykologen.

- Det er virkelig konstruktivt at vende det til en mental styrke og sige ’nu lader jeg det gå, for jeg vil ikke bruge tid og energi på det mere.

Skriv et ’jeg tilgiver dig’-brev

Og nej, du behøver ikke kontakte personen med en ’personlig tilgivelse’. Men du kan skrive vedkommende et brev. Et af dem, der aldrig skal sendes.

- Brevet kan være et symbolsk tegn på, at nu skifter du energi, og mange forbinder det endelige farvel til noget gammelt nag med en speciel ting, man har foretaget sig, når man har besluttet sig for, at det ikke længere må fylde i livet, og at det ikke længere er synd for dig.

TEST DIG SELV: Er du introvert? Få svaret på oestrogen.dk

Tilgivelse og tolerance

Men ligesom der er forskel på, om noget er synd for dig – eller bare er ærgerligt – er der også forskel på at tilgive og på at tolerere.

- At kunne tilgive er ikke det samme som at besidde en ubegrænset rummelighed. Der er ting, der ikke er – og aldrig bliver – rimelige, men derfor kan man alligevel godt lade det gå og tilgive svigtet. Det er bare ikke det samme, som at det nogensinde var ok, hvad der skete mener Mette Holm.

Af Lonnie Kjer, Oestrogen.dk/NewsDesk Aller Media

Dagens Gossip