Psykolog: Plastikpose-baby får et bedre liv

Det kan vække harme, når en mor efterlader sit spædbarn i to plastikposer under en busk.

Men faktisk er der gode chancer for, at det efterladte barn vil få et bedre liv, end det ellers ville have udsigt til.

Det fortæller psykolog og forfatter Inger Thormann, der gennem 30 år har arbejdet med omsorgssvigtede børn og hittebørn som ansat på det nu nedlagte Skodsborg Observations- og Behandlingshjem nord for København.

- Barnet har gode odds. Mange psykologer mener, at det er et omsorgssvigt at blive afskåret fra sin mor. Men jeg mener, at - så frem barnet er sundt og rask - at det kan komme sig hurtigt. Man skal huske, at hittebarnets mor ikke har kunne magte opgaven, og derfor er der gode chancer for, at livet bliver bedre i en anden familie, siger Inger Thormann til Ritzau.

Hendes ord kommer i kølvandet på, at en nyfødt pige torsdag formiddag blev fundet efterladt i to plastikposer i Farum. Spædbarnet har det efter omstændighederne godt, og befinder sig nu i kuvøse på Rigshospitalet.

I dag fungerer systemet sådan, at når hittebørn bliver fundet, står der umiddelbart en plejefamilie klar, som relativt hurtigt kan tage imod barnet.

Denne familie giver hurtigt barnet den omsorg og kærlighed, som det ellers ikke ville have fået fra sin biologiske mor, fortæller Inger Thormann.

Efter et ophold hos plejefamilien vil barnet sandsynligvis blive adopteret af en familie.

- Baggrunden kan man kun gisne om. Men hvis barnet har det godt, kan der være tale om en mor, der måske allerede har de børn, hun skal have. Eller der er tale om en helt ung kvinde, der synes, det er for stor en barriere i sit liv, siger Inger Thormann.

- Eller der er tale om en kvinde fra indvandrermiljøet, der har fået barnet uden for ægteskabet, som endnu ikke er accepteret i de kredse.

Ifølge Inger Thormann har moren forældremyndigheden de første tre måneder. Dermed kan moren i løbet af denne tid fortryde sit valg og gøre krav på barnet.

I gennemsnit findes der et hittebarn om året i Danmark. Men denne kvote er allerede opfyldt.

Tilbage i januar i år fandt en mand således en kun en uge gammel pige på Vestre Kirkegårds Allé nær Vestre Fængsel i Københavns sydvestkvarter.

Spædbarnet lå i en lilla sportstaske, som var placeret oven på en pude mellem to parkerede biler.

Trods gennemsnittet af hittebørn altså allerede er overskredet, er antallet af bortadoptioner af danske børn nedadgående, siger Inger Thormann.

- Generelt ser vi i dag langt færre bortadoptioner af danske børn end tidligere, siger hun.

For omkring 30 år siden blev der bortadopteret omkring 70 danske børn om året. Nu er det kun 15 til 16 danske børn til bortadoption om året.

- Årsagen er, at kvinder nu har mulighed for at afbryde svangerskab i løbet af de første 12 uger. Ligesom der er kommet forbedring af fosterdiagnostikken, ligesom man bedre kan forebygge en uønsket graviditet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip