Psykolog: Tortur er noget af det værste

Efter at have været holdt som gidsel i knap en måned under barske omstændigheder kan journalisten Jeppe Nybroe vente at opleve symptomer, som er karakteristiske for posttraumatisk stresslidelse (PTSD).

Det vurderer Ala Elczewska, der er psykolog i Dignity - Dansk Institut Mod Tortur.

Jeppe Nybroe blev holdt som gidsel i grænseområdet mellem Syrien og Libanon og blev ifølge familien gentagne gange udsat for blandt andet slag. Han er efter sin frigivelse igen tilbage på dansk jord.

- I de tilfælde, hvor man har været udsat for tortur, er der en risiko for at den overlevende vil udvikle posttraumatisk stresslidelse, siger Ala Elczewska.

Ifølge psykologen betyder det, at man kan vente symptomer som søvnløshed, hvor folk har svært ved at sove eller falde i søvn.

Når vedkommende endelig falder i søvn, er der en risiko for, at mareridt afbryder søvnen, lyder det fra psykologen.

- Mareridtene kan indeholde situationer, der ligner de situationer, man har oplevet, og hvor man vågner brat og med en stærk følelse af angst, siger hun.

Psykologen forklarer, at efter frigivelsen vil personer, der har været udsat for torturlignende metoder, ikke mindst have risiko for symptomer som angst, mistillid til andre og super overvågenhed.

- Et middel til at hjælpe personen er ved at gå i dialog med vedkommende, siger Ala Elczewska, som fortæller, at man bør spørge til personens behov, indføre normalitet og regelmæssighed.

- Det bør ske i dialog, fordi personens grænser er blevet brutalt overskredet. Men sørg for at personen ikke er efterladt alene, siger hun.

- Man skal sørge for at bygge eller genopbygge den tillid, der har været i familien eller i hans nærmeste miljø som journalist. Tilliden til medmennesker kan nemlig være svækket efter tortur påført af andre mennesker.

En person, der har været udsat for tortur og har risiko for at udvikle PTSD, vil også påvirke sine nærmeste med sin tilstand, lyder det fra Ala Elczewska.

Derfor skal man drage omsorg for vedkommende, siger hun og understreger, at man ikke skal omklamre personen med overomsorg.

- Det er et voksent menneske, som er blevet udsat for noget af det værste - at være udsat for tortur, der er blevet påført af andre mennesker, fastslår hun.

/ritzau/

Dagens Gossip