Psykolog-ventetid næsten fordoblet under rød regering

Den gennemsnitlige ventetid på at få en konsultationstid hos psykologen er på på landsplan steget fra 3,5 til 6,1 uger fra oktober 2011 til juli i år, viser en opgørelse fra regionerne.

Og det er udtryk for, at ordningen har været en succes, fastslår sundhedsminister Astrid Krag (SF).

»Tallene viser, at den her psykologordning har været en kæmpe succes, og at der har været stort behov for det. Der er i gennemsnit 10.000 patienter hver måned, der får tilskud,« siger Astrid Krag til DR Nyheder.

Særligt midtjyderne må vente længe på at få den første konsultation hos en psykolog. I Region Midtjylland lå ventetiden i oktober 2011 på to uger i gennemsnit, men i juli i år var den mere end firedoblet til 8,3 uger.

Det bør få sundhedsministeren til at reagere, mener Venstres psykiatriordfører, Jane Heitmann.

»Det er dybt bekymrende, at ventetiderne for at komme i behandling for angst eller depression er vokset så voldsomt, som de er. Astrid Krag må forklare, hvorfor hun har ladet ventetiderne vokse, og hvordan hun har tænkt sig at løse problemet. Derfor har jeg kaldt hende i samråd,« siger hun i en skriftlig kommentar.

Astrid Krag erkender, at hun hellere så ventetiden gå i den anden retning. Men hun mener ikke, at det er overraskende, at patienterne må vente længere.

»Ventetid er selvfølgelig altid træls, og selvfølgelig ser jeg gerne, at det går den anden vej. Men jeg er glad for, at vi har udvidet psykologordningen. Vi gør det i en tid, hvor vi desværre ser, at flere og flere danskere bliver ramt af depressioner og angst, så derfor er det ikke overraskende, at ventetiden stiger,« forklarer hun til DR Nyheder.

Men den forklaring imponerer ikke Venstres psykiatriordfører.

»Det kan ikke være rigtigt, at en patient fra Herning skal vente længere end en patient fra Hillerød. Vi ved, at jo hurtigere man bliver behandlet for angst og depression, desto hurtigere kommer man tilbage til et aktivt familie-, fritids- og arbejdsliv. Derfor må ministeren få nedbragt ventetiderne og udlignet forskellene mellem regionerne,« siger Jane Heitmann.

Også i Region Sjælland, Region Nordjylland og Region Hovedstaden er den gennemsnitlige ventetid steget. Her må patienterne vente henholdsvis 5,8, 5,2 og 5,5 uger på at få plads for briksen - for to år siden var ventetiden 1,3, to og 5,5 uger. I Region Nordjylland er den til gengæld faldet fra 5,7 til 5,5 uger i samme periode.

Ifølge Danske Regioner kan tallene forvrænges af, at et større antal psykologer ikke indberetter eller opdaterer deres ventetider.

Dagens Gossip