Pukkel af overarbejde rammer borgerne

Alene i Københavns Politi har betjentene 300.000 afspadseringstimer til gode, svarende til en værdi af 55 millioner kroner. Og alene i år skal det tal barberes ned med seks millioner kroner.

»Der er ingen tvivl om, at det vil få konsekvenser for borgerne. Jeg kan jo ikke afvise, at der bliver tidspunkter, hvor borgerne også vil opleve, at når de selv mener, at de har brug for politiets hjælp, så kommer der ikke nogen,« siger Annette Nielsen, der er næstformand i Københavns Politiforening.

Hun bliver bakket op af formanden for Nordsjællands Politiforening, Tom Steffensen, hvor politibetjentene har cirka 80.000 timers afspadsering til gode i den såkaldte fridøgnsbank.

»Det er umuligt at undgå ringere service, når overarbejdstimerne skal afvikles,« siger han.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder

Annette Nielsen peger på, at puklen også vil have konsekvenser for betjentene selv i form af en mere presset hverdag, når færre betjente skal løse samme antal opgaver.

Opsparingen af overarbejde sker gennem en aftale om en timebank, den såkaldte fridøgnsbank. Den giver politifolk mulighed for at spare op af deres overarbejde og bruge det til orlov, ekstra barsel eller ferie.

I Københavns Politikreds opsagde ledelsen aftalen om fridøgnsbanken fra 1. maj 2013. Det betyder, at medarbejderne ikke længere kan spare flere timer op i banken. I stedet skal de allerede opsparede timer nu afvikles, og det giver flere udfordringer.

»Folk bliver sendt hjem for at holde fri, og så er der jo ikke så mange til at klare arbejdet. I forvejen skal Københavns Politi af med 200 mand frem mod 2015, fordi vi er blevet skåret ned. Og når vi så oven i hatten også skal have afviklet de timer, der står i fridøgnsbanken, så bliver der færre og færre til at udføre arbejdet,« siger Annette Nielsen.

Også længere nordpå ser Tom Steffensen fra Nordsjællands Politiforening en meget stor udfordring foran sig.

»Timerne i fridøgnsbanken er oparbejdet i en tid, hvor vi var adskilligt flere politibetjente, og nu skal det afvikles, mens vi er væsentligt færre,« siger Tom Steffensen.

For Tom Steffensen illustrerer de mange overarbejdstimer, at der er for få ansatte hos politiet i dag.

»Når man er skåret så meget i bemanding, som vi er, så er det svært at afvikle en stor pukkel af overarbejdstimer. Man kan godt planlægge arbejdet, men ikke arbejdstiden. Hvis der sker noget uventet – og det gør der tit i vores arbejde – så resulterer det oftest i overarbejde. Og de ekstra timer ryger i fridøgnsbanken, hvor de hober sig op,« siger han.

Efter Berlingske har kontaktet alle politiforeninger i Danmark, står det klar, at problemet primært er udbredt på Sjælland og især i Hovedstadsområdet. Meldingen fra formænd for politiforeninger i de øvrige dele af landet er, at det forløber som planlagt med at få timerne i fridøgnsbanken afviklet.

Årsagen til, at det især er svært for de sjællandske politikredse at få timerne afviklet, er ifølge Annette Nielsen, at der er mange ekstra opgaver i hovedstaden. Blandt andet bandeindsatsen, skyderier og demonstrationer, fortæller hun.

»For eksempel når der kommer et statsoverhoved og besøger landet, så får vi det ikke altid at vide i så god tid, at vi kan planlægge os ud af det. Så er vi nødt til at kalde folk ind for at dække det, og så opstår der jo overarbejde,« siger Annette Nielsen.

Det overordnede ansvar ligger hos Rigspolitiet, men det er op til de enkelte politikredse at styre deres egen økonomi, og derfor henviser man hos Rigspolitiet til de berørte kredse.

Hos Københavns Politi er personalechef Steen Nørskov overbevist om, at timerne kan blive afviklet, uden at det vil få betydning for borgerne.

»Vi skal ikke have afviklet timerne inden for en bestemt periode. Det er noget, som vi kan planlægge os ud af og få afviklet over en længere periode,« siger Steen Nørskov.

Hos Nordsjællands Politi er meldingen den samme. Her mener man også, at man vil kunne planlægge sig ud af det, fortæller pressekoordinator Henrik Suhr.

Steen Nørskov er heller ikke bekymret for, at timerne i fridøgnsbanken fortsætter med at hobe sig op:

»Hvis vi ikke når i hus i forhold til vores ambition om, at der skal afvikles timer for seks millioner kroner i løbet af 2013, så må vi arbejde yderligere for det i de kommende år. Men det er klart, at vi ikke kan blive ved med at skubbe puklen foran os, så medarbejderne ikke får afviklet deres timer,« siger Steen Nørskov, som også oplyser, at der ikke er nogen tidshorisont på, hvornår det samlede antal timer i fridøgnsbanken skal være afviklet.

De seks millioner kroner, som der skal afspadseres for i år, svarer til omkring 34.000 mandetimer. Hvis timerne skulle afvikles på én gang ville det svare til, at man fjernede 20 politibetjente fra den københavnske styrke, som i alt tæller omkring 2.100 politiuddannede.­ Men det handler reelt om flere, mener Annette Nielsen.

»Men fordi aftalen om fridøgnsbanken først har været opsagt fra 1. maj i år, så har vi egentlig kun efteråret til at afvikle timerne i. Derfor har vi kun et halvt år at afvikle timerne i, og på den måde kommer vi til at mangle det dobbelte antal betjente,« siger Annette Nielsen.

Steen Nørskov er dog tryg ved de afviklingsplaner, som er vedtaget.­

»Det er muligt for os at indfri, uden at det skal have konsekvenser for vores måde at løse opgaver på,« siger han.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip