Pussy Riot: Alle må se længere end til OL

Den russiske punk-protestgruppe Pussy Riot flyttede tirsdag deres kampagne mod præsident Vladimir Putins indskrænkelser af borgerrettighederne til New York, hvor de skulle stå på samme scene som Madonna - dog uden at give koncert.

Den amerikanske pop-superstjerne skulle introducere de to mest kendte medlemmer af den russiske gruppe ved en koncert til fordel for Amnesty International, hvor også Bob Geldof og Blondie skulle medvirke.

De to russiske kvinder, den 25-årige Maria Aljokhina og den 24-årige Nadesjda Tolokonnikova, synes på vej til at blive globale menneskerettighedsforkæmpere, efter at de fik hårde fængselsdomme i Rusland for provokerende protestaktioner i februar 2012.

- Vi er op vej tilbage til scenen. Det er umuligt at tage fra os, siger Tolokonnikova, som nu retter søgelyset mod det kommende vinter-OL i sortehavsbyen Sotji.

- Vi opfordrer alle udlændinge, der kommer til vinter-OL i Rusland, til ikke at overse landets problemer på grund af festlighederne, siger hun videre.

Pressemødet i New York inden Amnesty-koncerten finder sted umiddelbart før åbningen af vinter-OL i Sotji i Rusland.

De to kvinder blev blandt andet spurgt om, hvilke spørgsmål de ville stille til præsident Barack Obama og præsident Vladimir Putin, hvis de fik mulighed for at tale med dem.

Tolokonnikova svarede, at hun ville opfordre den amerikanske præsident til ikke at være tilbageholdende med at tale frit om, hvad der sker i Rusland.

Aljokhina og Tolokonnikova skulle begge have siddet fængslet indtil sommeren 2014, men er blevet frigivet i forbindelse med en ny amnestilov, som de anser for at være et pr-stunt iværksat af Putin.

Pussy Riot fik af de russiske myndigheder en chance for at slippe for fængselsstraf, hvis de offentligt ville undskylde for deres gerninger, men det nægtede kvinderne og modtog derfor en dom i august 2012.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip