Putin advarer mod borgerkrig i Egypten

Den russiske præsident, Vladimir Putin, mener, at Egypten risikerer en borgerkrig efter onsdagens militærkup, der afsatte præsident Mohamed Mursi.

- Syrien er desværre allerede grebet af borgerkrig, og Egypten bevæger sig i den samme retning, siger Putin til det statslige russiske nyhedsbureau, RIA Novosti, under et besøg i Kasakhstans hovedstad, Astana.

- Vi så meget gerne, at det egyptiske folk undgik denne skæbne, tilføjer han.

Det russiske udenrigsministerium har tidligere opfordret alle parter i den egyptiske konflikt til at udvise tilbageholdenhed.

Urolighederne op til Mursis et års-dag som Egyptens første demokratisk valgte præsident og sammenstødene mellem militær og Mursi-tilhængere efter militærkuppet har dræbt adskillige egyptere og såret endnu flere.

Søndag melder Storbritanniens tidligere premierminister Tony Blair sig også på banen i diskussionen om militærkuppet, som han i avisen The Observer kalder "uundgåelig".

- De begivenheder, der ledte op til det egyptiske militærs fjernelse af præsident Mohamed Mursi gav militæret et meget simpelt valg: indgriben eller kaos, skriver Blair, som fungerer som udsending i Mellemøsten for USA, Rusland, EU og FN.

Tony Blair understreger samtidig, at Vesten har store interesser i at støtte Egyptens transformation til et demokratisk land.

- Vi har ikke råd til, at Egypten i værste tilfælde kollapser. Så vi bør samarbejde med den nye magt, skriver han og tilføjer:

- På den måde kan vi også hjælpe med at forme en sti tilbage til valgurnerne, som er designet af og for egypterne.

Islamisterne - med Mursis Det Muslimske Broderskab i front - har varslet flere demonstrationer mod militærkuppet søndag aften.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip