Putin-allieret tæt på sejr i borgmestervalg

Foreløbige resultater viser, at Sobyanin tager sejren allerede i første valgrunde med lidt over halvdelen af stemmerne på trods af uventet hård kamp fra modkandidat Alexei Navalny.

Sobyanin er fungerende borgmester og udpeget af regeringen. Han skal have mindst 50 procent af stemmerne for at vinde og undgå en anden valgrunde.

Sobyanin står til 51,4 procent af stemmerne, mens Navalny ser ud til at ende på 27,2, oplyser valgkommissionen i Moskva, der har optalt 80 procent af stemmerne.

37-årige Navalny hævder dog at have fået stemmer nok til en ny valgrunde og har truet med gadeprotester, hvis myndighederne ikke anerkender hans påstand om, at Sobyanin har fået under 50 procent af stemmerne.

»Det vi ser er klare tegn på forfalskninger,« siger han til journalister fra sit hovedkvarter i Moskva.

»Vi forlanger en anden runde. Hvis det ikke sker, vil vi appellere til borgerne om at gå på gaden i Moskva,« tilføjer han.

Sergei Sobyanin er regeringens tidligere stabschef, og da præsident Putin tidligere søndag afgav sin stemme, lagde han ikke skjul på sin støtte.

»Så store byer har ikke så meget brug for at blive styret af politikere. Der er brug for forretnings-lignende, konkrete, jeg vil endda sige afpolitiserede mennesker, teknokrater, der ved, hvordan man arbejder, hvad de skal gøre, og hvordan de skal gøre det og tage ansvar,« sagde Putin, tilsyneladende også som et angreb på regeringskritikeren Navalny.

Efterfølgende sendte regeringen ligeledes en kommentar ud, hvor Putin slog fast, at han var »sikker på«, at hans kandidat ville gå ud fra valget som vinder.

BNB/AFP

Dagens Gossip