Putin: Det er næsten umuligt at forsones med Tyrkiet

Ruslands præsident, Vladimir Putin, siger på et stort pressemøde i Moskva, at der ikke er udsigt til, at forholdet mellem Rusland og Tyrkiet kan genoprettes efter den tyrkiske nedskydning af et russisk kampfly.

Særligt ikke så længe landet styres af præsident Recep Tayyip Erdogan og hans muslimske parti.

- Det er svært for os at nå til enighed med den nuværende tyrkiske ledelse, ja måske nærmest ikke muligt, siger Putin under den årlige pressekonference, hvor både russiske og udenlandske journalister deltager.

- Hvad har de opnået? Måske troede de, at vi ville stikke af derfra (Syrien red.). Men Rusland er ikke et sådant land, påpeger han.

Tyrkiet nedskød i slutningen af november det russiske fly af typen Su-24, da det kortvarigt overfløj en tyrkisk lomme ved den syriske grænse. Den ene af to piloter overlevede.

Rusland har i efteråret indledt en militær offensiv mod militante islamister i Syrien, og Putin siger, at Rusland agter at bevare en base i landet, som man i mange år har haft under den nuværende og tidligere syriske præsident.

- Vi mener, at det kun er det syriske folk, som kan beslutte, hvem der skal regere dem, bedyrer han.

Pressemødet handler om langt mere end Tyrkiet og Syrien. Ukraine, de vestlig sanktioner mod Rusland og Putins vilje til at genoptage normale forbindelse med Georgien er nogle af de andre emner, han forholder sig til.

Han siger, at Rusland er klar til at genoptage forbindelserne med Georgien, efter forholdet mellem de to lande brød sammen, da Rusland i 2008 støttede to georgiske provinser militært med at løsrive sig.

Han siger, at Rusland er rede til at fjerne visumkrav over for georgiske borgere, men nævner ikke, om de økonomiske sanktioner, som Rusland har indført over for Georgien, også står til at blive ophævet.

Han erkender, at der er russiske militærfolk i det østlige Ukraine, der udfører visse militære opgaver, men betoner, at målet er et kompromis mellem den ukrainske regering og de prorussiske oprørere i Østukraine.

- Men det betyder ikke, at der er russiske kampsoldater dér, siger han.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip