Putin: Fogh lækkede hemmelig samtale

Skrevet af admin

17/04/2014

Dagens topnyheder

Ruslands præsident, Vladimir Putin, siger, at Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, som dansk statsminister hemmeligt optog en privat samtale, han og Putin havde med hinanden, og derefter lækkede den til pressen.

Putin fremsatte torsdag beskyldningen under sin årlige spørgesession på russisk tv, hvor russere kan ringe ind og stille præsidenten spørgsmål.

Putin nævnte beskyldningen mod Fogh Rasmussen i forbindelse med en efterlysning af mere tillid mellem Rusland og USA.

- Til en vis grad er tillid blevet tabt, men vi mener ikke, at det er vores skyld, siger Putin, som mener, at USA har været hyklerisk, hvilket har bragt forholdet mellem Moskva og Washington ned på et lavpunkt, der får mange til at tale om Den Kolde Krig igen.

- USA kan handle i Jugoslavien, i Irak, i Afghanistan og Libyen. Men Rusland har ikke ret til at forsvare dets interesser, siger han.

Om Fogh Rasmussen siger Putin, at denne i sin tid som dansk statsminister hemmeligt havde taget en diktafon med til deres møde og lækket en privat samtale mellem dem til pressen:

- Han forklarede mig, at han optog samtalen af historiske årsager. Jeg er da smigret, men han kunne i det mindste have advaret mig eller spurgt mig om lov til at offentliggøre samtalen, siger den russiske præsident.

- Jeg havde svært ved at tro mine egne øjne og ører ... Hvilken form for tillid kan der være efter en sådan episode, spørger han med henvisning til mødet, der fandt sted under det danske EU-formandskab i 2002.

- Men Rusland er ikke interesseret i forværrede relationer til Europa, og jeg håber, at denne følelse er gengældt. Vi ønsker ikke at ødelægge relationerne mellem Rusland og Europa, og det håber vi heller ikke indgår i vore europæiske partneres planer, siger han.

Putin siger, at Rusland var blevet tvunget til at reagere på Natos udvidelse - og at den russiske annektering af Krim delvist er en reaktion på den vestlige alliances ekspansion i Østeuropa.

- Vores beslutning skete delvist ud fra overvejelser om, at hvis vi ikke gjorde noget, så ville Nato ud fra de samme principper trække Ukraine til sig og så sige: "Det har ikke noget at gøre med jer."

Putins beskyldninger om den lækkede samtale afvises som "totalt nonsens" af Nato-generalsekretærens særlige rådgiver.

/ritzau/Reuters