Putin-kritiker frigivet efter fængselsdom

Navalnyj er blevet sendt fem år i fængsel for underslæb, en dom, der i Vesten betragtes som politisk motiveret.

Aleksej Navalnyj blev idømt fem års fængsel for at have taget næsten tre millioner kroner af kassen hos et statsligt tømmerselskab, da han arbejdede for en lokal guvernør i Kirov-regionen i 2009. Han har selv nægtet alle anklager, men skal nu tilbringe årevis i fængsel, hvis appelsagen ikke går hans vej.

Dermed ser hans fremtid i russisk politik sort ud, for han får svært ved at udfordre Putin fra fængslet, når det næste præsidentvalg finder sted i 2018.

Navalnyj havde også planer om at stille op til borgmestervalget i Moskva til september, men det kan han ikke, hvis han sidder fængslet. Det skal han dog have mulighed for, så længe ankesagen pågår, fastslår den dommer, der har krævet ham frigivet, ifølge AFP.

Navalnyj er derfor øjeblikkeligt blevet sat på fri fod og er nu genforenet med sin kone, der har støttet ham under retssagen.

Han er kendt som en ivrig korruptionsjæger, og hans afsløringer har fået sat flere politikere fra bestaltningen, hvilket har givet ham mange højtplacerede fjender. Den jurauddannede Navalnyj er samtidig kendt som en af de få oppositionspolitikere, der tør tale den magtfulde præsident Vladimir Putin imod.

Torsdag gik tusindvis af Navalnyjs støtter på gaden for at kræve ham frigivet, og samtidig beskyldte de Putin for at have forsøgt at lukke munden på sin arge kritiker.

Flere end 200 personer blev arresteret oven på demonstrationerne,

»Jeg er meget taknemmelig over for alle de mennesker, der har støttet os og alle dem, der demonstrerede på Manezh Pladsen (i Moskva, red.) og andre pladser,« sagde Navalnyj, da han blev frigivet.

Dagens Gossip