Putin-kritiker overvejer at søge asyl i Storbritannien

Mikhail Khodorkovskij, der er russisk oligark og skarp kritiker af præsident Vladimir Putin, vil muligvis ansøge om at få politisk asyl i Storbritannien.

Det siger han i et interview med den britiske tv-station BBC.

- Jeg overvejer helt klart at anmode om at få asyl i Storbritannien, siger Khodorkovskij.

Onsdag har en russisk domstol udsendt en international arrestordre på den tidligere forretningsmand, oplyste en talsmand for Ruslands efterforskningsenhed til nyhedsbureauet Novosti.

Det er i kølvandet på den udmelding, at Mikhail Khodorkovskij overvejer at søge om politisk asyl. Han siger også, at han føler sig tryg i London.

- Jeg bliver af præsident Putin anset som en trussel. Økonomisk på grund af muligheden for at beslaglægge russiske værdier i udlandet og politisk som en person, der muligvis vil hjælpe demokratiske kandidater frem mod det kommende valg i 2016, siger Khodorkovskij til BBC.

Khodorkovskij blev anholdt i 2003 og dømt for svindel i sit meget store energiselskab Yukos. Han fik fængselsstraffen forlænget til 2014, men blev løsladt i slutningen af 2013 kort før de vinterolympiske lege i Rusland.

Han har siden opholdt sig en del i Schweiz og London.

Politiet har ifølge talsmanden for efterforskningsenheden konkluderet, at Khodorkovskij skulle have beordret underordnede til at dræbe borgmesteren i Neftejugansk, Vladmir Petukhov, i 1998. Det skulle være grunden til arrestordren.

Pethukov skal angiveligt have krævet, at energiselskabet Yukos betalte skatter, som selskabet forsøgte at smyge sig uden om.

Mikhail Khodorkovskij har under sine mange år i fængsel nægtet sig skyldig i det, han var dømt for, og mange kritikere af Vladimir Putin mener, at dommen var politisk begrundet, fordi Khodorkovskij havde ytret ønske om at udfordre den russiske præsident.

/ritzau/

Dagens Gossip