Putin lover Hollande stor koalition mod IS

Ruslands præsident, Vladimir Putin, lovede ved et møde med den franske præsident, François Hollande, i Moskva torsdag, at Kreml er parat til et samarbejde med Frankrig i kampen mod Islamisk Stat (IS).

- Nylige angreb i Paris og et bombeanslag mod et russisk passagerfly over Egypten får os til at forene vores kræfter mod det fælles onde. Vi er klar til at samarbejde, fastslår Putin.

Samtidig siger Hollande, at "vi er nødt til at danne denne store koalition mod terrorisme. Vi må se, hvordan vi kan samarbejde og koordinere, så vi kan ramme denne terrorgruppe og også finde en fredsløsning;" siger den franske præsident.

Den russiske hovedstad var sidste stop for en diplomatisk rundrejse, som også bragte Hollande over Atlanten tidligere på ugen, hvor præsident Barack Obama også lovede den franske leder at intensivere kampen mod IS.

Desuden har Hollande haft møder i Paris med både den britiske premierminister, David Cameron, og forbundskansler Angela Merkel. Både i London og Berlin blev der torsdag taget skridt frem mod en styrket indsats mod Islamisk Stat.

Tysklands regering vil styrke indsatsen mod Islamisk Stat med Tornado-rekognosceringsfly, et krigsskib, et tankfly samt med satellitovervågning, skriver dpa efter et regeringsmøde mellem Merkel og en række af hendes nøgleministre.

Cameron, der torsdag indledte bestræbelser på at vinde parlamentets støtte til en øget britisk krigsindsats mod Islamisk Stat, siger, at briterne ikke kan overlade dets sikkerheds til andre lande.

- Vi har ikke den luksus, at vi kan sætte os til at vente på, at den syriske konflikt bliver løst, inden vi kan konfrontere IS, siger Cameron og understreger, at han ønsker en beslutning om at udvide britiske luftangreb mod Isil til Syrien.

Den britiske leder tilbød tidligere på ugen Frankrig at benytte briternes baser på Cypern, hvorfra der udgår angreb mod IS, som har vundet frem i Irak og Syrien.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip