Putin øger militært fokus på Arktis

Skrevet af admin

10/12/2013

Dagens topnyheder

Præsident Vladimir Putin har givet Ruslands militær ordre til at fokusere mere på Arktis og inden årets udgang færdiggøre planer om at styrke militære baser i den ressourcerige region, hvor stormagterne har optrappet et kompliceret magtspil.

I en tale til sin forsvarsminister, Sergei Shoigu, priser Putin militærets arbejde i Arktis, hvor Canada netop har signaleret sine hensigter om at gøre krav på dele af Det Arktiske Hav og Nordpolen.

USA, Norden og Danmark presser også på for at vinde kontrol over en del af de store mængder af olie og naturgas.

- Jeg beder jer om at have særlig opmærksomhed på udviklingen af infrastruktur og militære enheder i Arktis, hedder det i Putins henvendelse til militære ledere.

- Inden årets udgang er det planlagt, og jeg forventer, at det vil ske, at luftbasen Tiksi vil blive moderniseret, og at byggearbejdet på Severomorsk-1 luftbasen bliver færdiggjort, hedder det videre i bemærkningerne fra Putin, som er blevet transmitteret af det statslige tv.

En luftbase på Novosibirsk øgruppen er tidligere blevet færdiggjort. Tidligere på året sendte russerne 10 krigsskibe og fire isbrydere til øerne som en magtdemonstration.

Anholdelsen af 30 Greenpeace-aktivister, deriblandt en dansker i september, opfattes også som en brutal russisk magtdemonstration i området af mange iagttagere.

Putin har tidligere i denne uge talt om potentielle trusler fra USA i Arktis.

USA's geologiske overvågningsinstitut siger, at 30 procent af verdens uopdagede naturgasser og 15 procent af olieressourcerne er i Arktis.

De fem kyststater Rusland, Canada, USA, Norge samt Danmark/Grønland i 2008 er tidligere nået til enighed om en fredelig grænsedragning i Arktis, men retten til Nordpolen bliver et langvarigt, diplomatisk tovtrækkeri.

FN's Kommission for Kontinentalsoklens Grænser (CLCS) vil næste år begynde at tage stilling til, om de tre lande, der kræver retten til Nordpolen, lever op til kravene. De tre lande er Danmark, Canada og Rusland, da den undersøiske bjergkæde Lomonosov strækker sig 1800 kilometer fra Grønland over Nordpolen til Rusland.

/ritzau/Reuters