Putin og Erdogan på talefod igen efter fly blev skudt ned

Ruslands præsident, Vladimir Putin, skal onsdag tale i telefon med Tyrkiets leder, præsident Recep Tayyip Erdogan, for første gang, siden Ankara skød et af de russiske kampfly i Syrien ned, oplyser Kreml.

En talsmand for Kreml, Dmitrij Peskov, siger, at samtalen finder sted på russisk initiativ, efter at Tyrkiets leder i et brev har undskyldt for nedskydningen af flyet.

- Det var et vigtigt skridt for en normalisering af relationerne, da Erdogan sendte et brev til Putin, siger den russiske talsmand.

Der var tirsdag rapporter om, at ledende politikere i Tyrkiet have tilbudt at betale erstatning for det nedskudte russiske fly, men det blev senere dementeret i Ankara.

Erdogan udtrykker i sit brev sine dybeste kondolencer til den russiske pilots familie og beder dem om at tilgive.

- Præsidenten opfordrede også sin russiske kollega til at genetablere det traditionelt venskabelige forhold mellem Tyrkiet og Rusland, arbejde sammen om at adressere de regionale kriser og sammen bekæmpe terrorisme, siger Erdogans talsmand, Ibrahim Kalin.

Nedskydningen af det russiske kampfly i november skabte et iskoldt forhold mellem de to lande, som tidligere var allierede.

Den tyrkiske regering siger, at flyet var inde i tyrkisk luftrum, og at piloten ignorerede flere advarsler fra tyrkerne.

Rusland, som bomber oprørsstillinger i Syrien fra luften, fastholder derimod, at flyet aldrig var over tyrkisk territorium.

Den russiske regering rasede over nedskydningen og beskyldte Tyrkiet for at have foretaget en "planlagt provokation".

Da Tyrkiets regering ikke undskyldte, stoppede Rusland alle pakkerejser for russiske turister til Tyrkiet og indførte importforbud for tyrkiske landbrugsprodukter.

Den diplomatiske krise mellem de to lande har også påvirket bestræbelserne på at skabe fred i Syrien, hvor Rusland og Tyrkiet står på hver sin side i den blodige konflikt.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip